Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Пещера Орлова Чука

Информация:

Пещера Орлова чука е открита случайно от овчарчета през 1941 г. Входната й част е благоустроена през 1957 г., а шест години по-късно тя получава статут на природна забележителност.

Дължината на галериите й е над 13 км, като по този показател тя заема второ място в България и първо в северната част на страната. Пещерата е разположена между гънките на отвесно изсечените скали на левия бряг на р. Черни Лом, на 40 м височина от съвременното корито на реката.

Първото заселване на хора в Орлова чука става в средата на старокаменната епоха (Среден палеолит, 200 000 - 40 000 г. пр. Хр.). Тя е използвана с известни прекъсвания като удобно място за малко поселение чак до ранножелязната епоха. Освен кремъчните артефакти, в нишата до входа на Орлова чука са открити и останки от пещерна мечка (Ursus spelaeus) - два черепа, мандибула, пет ходилни кости и гръбначни прешлени, наредени в анатомичен порядък. Костите са намерени на дълбочина 0,54 м. В непосредствена близост до тях са открити и горепосочените кремъчни изделия.



Добави коментар