Вход | Регистрация

ОбС-Габрово удължи срока за ползване на безлихвени заеми и промени граници на кметства

Съветниците се съгласиха Общината да съфинансира дейностите по проект „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“

ОбС-Габрово удължи срока за ползване на безлихвени заеми и промени граници на кметства
Снимка: Булфото

Променят се границите на кметства Гъбене, Гергини, Драгановци, Жълтеш, Поповци и Чарково, реши на свое заседание ОбС-Габрово. Това се налага зарди поради присъединяване на населени места към тях, а именно:

Към територията на кметство Гъбене се присъединиха населените места Борското и Смиловци; към кметство Гергини се включиха населените места Гарван, Николчовци и Пейовци; към кметство Жълтеш – населените места Драганчетата, Торбалъжите и Ясените; към кметство Драгановци – с. Драгиевци; към кметство Поповци – населените места Гледаци, Дивеци, Мрахори, Пецовци, Прахали, Продановци, Рачевци, Чавеи и Янковци, а към кметство Чарково се присъединиха местата Бойчета, Езерото, Поток и Червена локва.

Промяната на границите се прави след проведено допитване до жителите на изброените населени места, организирано под формата на подписка, информират от Община Габрово.

Общинските съветници приеха също предложението за реализиране на проекта "Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда" по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. Със "за" гласуваха 28 съветници, а трима се въздържаха. Така Община Габрово може да сключи договор за безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. и да осигури съфинансиране със собствени средства по проекта.

Припомняме, че той предвижда: "Благоустрояване на парк "Колелото" и прилежащи квартални пространства", "Благоустрояване на част от централна градска част на Габрово и реконструкция на кръстовище "Шиваров мост" и "Изграждане на част от Източна градска улица, гр. Габрово". 30 месеца е максималният срок за изпълнението му, а индикативната обща стойност на проекта е в размер на 11 300 000 лв., от които индикативна стойност на собствено съфинансиране – 3 578 108 лв.

Съветниците в Габрово приеха също удължаване на срока за ползване на временния безлихвен заем за погасяване на задължения по договори с изпълнители. Заемите бяха нужни за изпълнение на проекта "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово", по който бяха наложени финансови корекции.

По процедура финансовите корекции се удържаха от Договора за безвъзмездна финансова помощ № 5112122-С001/13.07.2012 г. Крайният срок за ползване на безлихвения заем е до приключване на всички отчетни дейности по проекта, но не по-късно от 31.12.2016 г.

Удължава се и срокът на ползване на временния безлихвен заем за погасяване на задължения по договори с изпълнители, възникнали по проект "Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово", по който също бяха наложени финансови корекции. Те също бяха удържани в рамките на Договора за безвъзмездна финансова помощ № 58111-С077-268/23.02.2010 г. по проекта за водния цикъл. С подкрепа от 30 гласа "за", 1 "против" и двама въздържали се, общинските съветници дадоха съгласието си крайният срок за ползване на безлихвения заем да бъде до приключване на всички отчетни дейности по проекта, но не по-късно от 31.12.2016 г.

Приета след гласуване са също: бизнес програма за развитието на "Регионален хоспис" ЕООД, план за развитие на социалните услуги в Община Габрово за 2017 г. и Общинска програма за закрила на детето.

В началото на заседанието кметът Таня Христова представи Програмата за управление на Община Габрово – мандат 2015-2019 г. пред общинските съветници.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар