Вход | Регистрация

Габрово - Местни избори 2011

Като отговорна медия, ние не можем да ви кажем за кого да гласувате. Като отговорна медия обаче ви насърчаваме да гласувате. Направете го разумно и честно

Габрово - Местни избори 2011
Снимка: Север.бг

Остана да ви представим още един областен център - Габрово. Градът на Рачо Ковача, с паметник в реката, кораб в гората, Космос на земята...

Предимства на Габрово:

- Изключителна природа

Габрово се намира в централната част на Стара планина, недалеч от географския център на България. Открай време градът е изходна точка на множество туристически маршрути към най-красивата, най-високата и най-впечатляващата част на Балкана. В близост се намират десетки туристически хижи, курортната местност Узана и незнаен брой кътчета, които могат да спрат дъха и на най-претенциозния планинар.

- Забележително историческо наследство

Макар и за разлика от повечето български градове да не може да се похвали с хилядолетно минало, Габрово е един от двигателите на най-забележителния период в новата българска история - Възраждането. Преди около два века градът бързо се разраства и става център на занаятите, търговията и културата. В момента това е голям плюс за наследниците на някогашните будни българи, защото в града има стотици исторически обекти, запазени от Възраждането - обществени сгради, традиционни къщи на заможни габровци, мостове и... Архитектурно-историческият резерват "Етъра", които обединява всичко гореизброено и го умножава по много.

- Активен културен живот

В Габрово функционират, и то наистина, десетки културни и образователни институции - Дом на хумора и сатирата, театър, обсерватория, читалища, исторически музей, Дом на културата, къщи-музеи, Музей на образованието... Колективите на всяко от изброените работят наистина, а не се оплакват и да се опитват да отчитат дейност, както се случва на много други места в страната. Макар и сравнително малък град, Габрово ще изненада приятно всеки свой посетител, който реши да прекара времето си в духовно обогатяване.

- Жив предприемачески дух

В последните няколко години старопланинският град неизменно е сред първенците по спечелено финансиране по европейски и национални проекти. След колапса, който преживя през 90-те години на ХХ век Габрово бавно, но сигурно започва да си стъпва на краката.

- Традиционно силно образование

В Габрово е открито първото светско училище в България, Априловската гимназия, и местните хора не са загубили афинитета си към знанието през вековете. Доказателство за това са множеството отличия, спечелени от габровски ученици от национални и международни олимпиади по различни предмети. Голям плюс е и съществуването на Габровския технически университет, който е сред реномираните висши училища в страната.

Недостатъци на Габрово:

- Лоша инфраструктура

Едва ли има нужда да се обосновавам на фона на събитията от последната седмица. Един по-сериозен сняг и градът остана изолиран от света, а някои от селата в общината нямаха ток до вчера. Убеден съм, че Дилма Русеф е останала възхитена от духа и красотата на града, но съм сигурен и че е ахнала от състоянието на пътя между двата областни града Велико Търново и Габрово.

- Неблагоприятно местоположение

Колкото и странно да звучи, местоположението на разположения в самото сърце на България Габрово, е неблагоприятно за развиване на бизнес. Вече споменатите инфраструктурни проблеми, в комбинация с отдалечеността на града от големите центрове на България и от границите на страната, го правят по-малко атрактивен за инвеститорите от редица населени места, които на пръв поглед му отстъпват по всички показатели.

- Демографска криза

Почти достигнал 100 000 души население в края на соц-а, в момента Габрово има по-малко от 60 000 човека население. От последното национално преброяване стана ясно, че в областта има най-много обезлюдени села от всички области в България. Младите хора не се задържат в Габрово, въпреки университета, красивата природа и развитата култура. Защото в сегашния свят всички тези показатели са без особено значение, когато заплатите са демотивиращи, а възможностите за кариера и реализация - повече от скромни...

- Слаба промишленост

В началото на "прехода" в Габрово се получи нещо като омагьосан кръг, както впрочем и в много други български градове - индустрията рухна, младите и кадърни хора си хванаха пътя към София или чужбина, а сега опитващият да се възроди бизнес изпитва остър глад за специалисти, но не можа да ги върне обратно, защото няма възможност да им предложи конкурентни условия. Да, в Габрово има няколко по-големи предприятия, но те не могат да играят ролята на гръбнак на бъдещ просперитет на града.

- Неголеми възможности на региона

Поради географските си особености Габровско е регион без големи населени места, а повечето от селата в общината са си направо махали. Което не позволява да се търсят алтернативни бизнес стратегии, като изнесено от големия град производство, например. Демографската ситуация в региона ще постави и проблем с намирането на работна ръка при евентуално бързо икономическо развитие на града.

Възможности:

- Инвестиции

При вливане на свежи капитали (чрез европейско финансиране и печелене на проекти например) Габрово бързо би могло да се развие до степен, която да задържа младите хора в града и по този начин да се променят всички негативни тенденции, които изброихме по-горе.

- Развитие на туризма

В тази насока Габрово има неограничен потенциал. За разлика от някои от планинските и почти всичките ни морски курорти например, тук природата все още е почти непокътната и с една разумна стратегия Габровско може да се превърне в един от най-големите центрове на туризма у нас.

- Инфраструктура

Ако инфраструктурата на региона се подобри, неблагоприятното местоположение, което отбелязахме по-горе, моментално ще се превърне в благоприятно. Защото Габрово се намира на кръстопът между Северна и Южна България и лесно може да заеме мястото, което е заемал в миналото - на средищен център и важен пункт по пътя на търговските товари.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg




Докладвай за нередност в статията
Добави коментар