Вход | Регистрация

Да научим повече: "Хоталич - мистика в сърцето на България"

Да научим повече: "Хоталич - мистика в сърцето на България"
www.hotalich.bg

Ако имате достатъчно време за разходки по време на почивните празнични дни и сте любители на културния туризъм, ето ви едно приятно приключение - разходка из средновековния град и крепост Хоталич. Заслужава си!

Хоталич

На 4 км северозападно от Севлиево и на 42 км от Велико Търново се издигат руините на Средновековния град - крепост Хоталич, разположен върху площ от 60 декара.

Още през V век византийската империя, оценявайки стратегическото място над пролома на река Росица, построява здрава крепост. На същото място през X век започва строителството на голямата българска твърдина, която да отбранява подстъпите към старопланинските проходи. Хоталич става едни от големите градове в средновековна България.

Хоталич е типичен български средновековен град. Разделен е на цитадела или горен град, силно укрепен и практически непристъпен и долен град, разположен а площ от около 45 дка, разделен на четири подградия с около 600-700 жители, с три църкви със собствени укрепления и входове. Досега са разкрити 86 добре запазени каменни жилища, работилници, църкви и некрополи, както и над 900 експоната, свързани с местния бит, търговия и изкуство.

1256715

На източния и западен вход на цитаделата са били построени отбранителни кули, които да позволят защита във всички посоки. На най-високото място на крепостта се намира масивно жилищно-отбранителна кула. В непосредствена близост била разположена двуетажна сграда, в която се предлага, че е живяло болярско семейство.

Западно от нея е разкрита малка еднокорабна църква, вероятно обслужвала близките на управителя. Край отбранителните съоръжение се намират и други масивни постройки, които били обитавани от стражите охранявали града.

Открити са и ями - щерни за събиране на дъждовна вода, необходима в случай на обсада на града. Намерени са и части от глинен водопровод.

1256713

В хода на археологическите разкопки са открити пещи за топене на метал, за битова и строителна керамика, оръжейни и ковашки работилници. Пред 1993 година е намерено съкровище от 2944 медни монети, сечени в Константинопол през XII век, както и 146 български монети.

В Историческия музей в Севлиево са експонирани красиви накити, оръжия, монети и много други предмети, открити по време на археологическите проучвания на средновековния град - пръстени, наушници, гривни, керамични и костени изделия, стъклени мъниста.

През 1994 г. ранновизантийската и средновековна крепост е обявена за паметник на културата с национално значение.

История

За наличието на голямо средновековно селище с името Хотел в района на днешно Севлиево се знае от каменен строителен надпис, намерен случайно от селяни в района на Батошевския мъжки манастир през 30-те години на XX век. Историкът Кацев- Бурски разчита този надпис така: "Този храм построиха Гено от Хотел и Петър от Търнов”.

Надписът е от средата на XIII век- царуването на Михаил Асен, което е известно от друг каменен надпис, запазен в АИМ при БАН. Там се казва, че цар Михаил Асен, син на великия цар Иван Асен и внук на стария Асен е построил в Маториеви гори / средновековното славянско название на Стара планина/ манастир в името на пресвета Богородица Маторска и на евангелиста Йоан Богослов.

1256714

Манастирът е ставропигиален - подчинен единствено на българския патриарх, и царят му дарува във владение три села - Батошево , Витен и Рибаре, за да се издържа манастирът от приходите им.

Изследователите на севлиевската история са търсили дълго мястото на този град. Считало се е, че е на Витата стена над с. Яворец, след това- край Градниця но те се оказват след проучване малки феодални замъци и не отговарят на представите за голям средновековен център.

През 1979 г. при терасиране за залесяване в местността Джевизили бунар на 4 км. северозападно от Севлиево работниците от Горско стопанство се натъкват на каменни зидове. Веднага е уведомен Историческият музей в града и започват спасителни разкопки. Още при първия сезон от земята са разкрити зидовете на два големи християнски храма, вписани един в друг- византийска базилика от V век и българска еднокорабна църква от X век. По- нататъшното проучвани постепенно изважда на бял свят десетки каменни жилищни сгради, работилници за обработка на метал, керамични пещи.

1256707

В източната част е разкрита още една църква, а на стръмния хълм на селището се разкриват мощни крепостни стени, кули и входове на отбранителна крепост, в която има малка болярска църква от типа на търновските, голяма жилищна сграда, казармени помещения, складове.

Вече няма никакво съмнение, че Хотел- Хожтелец- Хоталич, както е назован в османски данъчни регистри от XV, XVI и XVII векове, е бил на това място . Монетният материал, керамиката и други податки сочат уседнал живот в града от края на X до средата на XVII век. Градът е имал четири обособени квартали, обградени от каменни стени, като във всеки от тях има по една по- голяма жилищна сграда- вероятно на квартален старейшина. По- голямата част от жилищата са били двуетажни, с масивен каменен долен етаж и дървен горен- на някои места са запазени каменните стълби към горния етаж.

"Ранновизантийска и средновековна крепост Хоталич” е един от най-добре експонираните археологически обекти в България.

Днес "разкопките” са любимо място за разходка и отдих на севлиевци и гостите на града. Привлича ги не само интересът към миналото, но и прекрасната гледка, живописната местност и чистият въздух.
Оборудвани са маси, пейки, огнища, доведена е питейна вода, до обекта води добре поддържан път. 

Проект

Крепостта е възстановена по проект "Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост Хоталич" на Оперативна програма "Регионално развитие" на Община Севлиево. Общата стойност е над 4, 153 млн. лева.

По него е реконструирана 3-километрова отсечка до града. Обособени са места за почивка и пикник, от експозиционните пътеки на крепостта се открива красива гледка.

Обектът разполага с екскурзоводи.

Запазената марка е "Хоталич - мистика в сърцето на България", съобщи директорът на музея в Севлиево Найден Петров. По думите му, входът към крепостта засега е свободен.

След Великден ще бъде въведена такса - вход и работно време от 9.00 до 18.00 ч.

Повече снимки може да видите в НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар