Вход | Регистрация

Първото светско училище у нас навърши 177 г.

Първото светско училище у нас навърши 177 г.
Снимка: Булфото

177 години се навършват днес от създаването на първото новобългарско училище в България - Националаната Априловска гимназия. Габрово е един от градовете, в който по време на българските възрожденски процеси през ХVIII - XIX век просветното дело се развива с бързи темпове. На 2 януари 1835 г. тук е открито Първото българско светско училище, където учениците се обучават по взаимен метод, т. е. по-големите и напредналите обучават по-малките. Този начин на преподаване измества изцяло тогавашните килийни училища в страната.

Инициатор и основен благодетел на габровското училище е просветният деец Васил Априлов, родом от Габрово, който заедно с няколко свои родолюбиви и заможни съграждани изграждат и подпомагат дейността на училището. Още през 1832 г. Васил Априлов и Николай Палаузов замислят създаването на училището и откриват в Одеса книга за дарения, за да започне строителството на сградата. През следващата 1833 г. е положен първият камък.

По предложение на Априлов търновският митрополит Иларион възлага за задача на книжовника и художник Неофит Рилски да изучи метода на преподаване в гръцкото училище в Букурещ, след което да съчини учебници за проектираното взаимно училище в Габрово. Наричаният от Константин Иречек "патриарх на българските учители и книжовници" се справя бързо с нелеката работа и на 2 януари 1835 г. започват учебните занятия в новото училище. От 1985 г. това значимо събитие се отбелязва на 14 януари.

Малко преди да умре през 1847 г. в румънския град Галац, Васил Априлов завещава значителна сума за строеж на нова сграда на взаимното училище. Тя е построена през 1851 г., а през 1889 г. започва да носи името на своя благодетел. Тленните останки на Априлов са преместени в двора на гимназията и през 1935 г. е издигнат паметникът му.  

И днес Априловската гимназия е едно от престижните средни училища в България, към което има голям интерес. Профилите, които се изучават в него, са хуманитарни - по български език и литература; по история, археология и етнография; по философия, социология и право и по култура, изкуствознание и естетика. Последните години са открити и чуждоезикови профили по английски, френски и немски езици. Възпитаниците на учебното заведение практикуват знанията си в музеи, архиви, библиотеки, местни медии, посещават и археологически разкопки, участници са в елитни национални и световни олимпиади и конкурси.

В архитектурно отношение сградата на гимназията не отстъпва по престиж на образователната структура в нея. Тя е обявена за паметник на културата през 1979 г., а през 2011 г. новопостроеният корпус на зданието му донесе приза за образователна "Сграда на годината".

В Априловска гимназия се помещава и единственият по рода си у нас Национален музей на образованието. Той е обособен през 1974 г. и в него се пазят експонати, проследяващи развитието на българското образование от IX век до днес.

________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар