Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Храм-паметник "Шипка"

1 от 2
Информация:

Паметникът на свободата "Шипка" е разположен в националния парк-музей "Шипка", намиращ се на билото на Стара планина, на 18 км от Габрово. По време на Руско-турската война на едноименния връх се разиграва най-решителната битка, променила историята на цяла България. Момументът е издигнат в памет на загиналите хиляди български опълченци и руски воини.

За да се стигне до Паметника на свободата, трябва да се изкачат 894 стъпала. Паметникът е с височина 31, 5 метра и е на 7 етажа, като в приземието, под централната арка, се намира мраморен саркофаг, съхраняващ костите на загиналите в битката герои. Формата на паметника наподобява средновековна бойна кула.

Първото, което посреща посетителя над централния вход, е големият бронзов лъв, който е обърнат на изток, откъдето са дошли освободителите. На останалите три страни са увековечени с бронзови букви имената на бойните полета- Шипка, Шейново и Стара Загора, свързани с Освобождението на България.

Разхождайки се по етажите на паметника, човек усеща духа на героизма на руските воини и българските опълченци. Тук са изложени много ордени, медали, оръжие, снимки, дрехи и документални материали. Съхранява се и копие на Самарското знаме. На върха на паметника се чувства величието на подвига на героите. При ясно време гледката е незабравима. Околностите предлагат добри условия за отдих и туризъм.



Добави коментар