Вход | Регистрация

Цветна магия от Ямболско се настанява в Етъра

Цветна магия от Ямболско се настанява в Етъра

Традиционно женско облекло от Ямболско в края на ХІХ и първата половина на ХХ век ще бъде показана в изложбата "Цветна магия от Ямболско", която днес се открива в изложбената зала на АЕК "Етър".

Сукманената носия, характерна за региона, впечатлява с цветове, шевици и орнаменти, разкриващи вродено чувство за хармония. Всяка част от костюма е обобщено познание за света, както и визуален знак за полови, възрастови и семейни различия.

Украсата на сукманената носия е съсредоточена по полите, пазвите и краищата на ръкавите, като най-ярката декоративна част е престилката.

Различният начин на украса, разположена предимно в долната част на сукмана, води до обособяването на няколко групи: белкосници, елховски, копринници, пресколници, пополитници, които са представени в изложбата. Цветната феерия се допълва от няколко костюма на преселници от Одринска и Беломорска Тракия, както и различни шевици, украсяващи отделни елементи на женския костюм.

Представена е и малка част от уредите, използвани за обработка на материали, от които жените създават тези прекрасни образци на домашното тъкачество.

Десет постера с автентични снимки илюстрират разнообразието на традиционни женски костюми в Ямболския регион в първите десетилетия на ХХ век.

Изложбата е съставена от оригинални образци, съхранявани във фонд "Етнография” при РИМ-Ямбол и в този си вид се представя за първи път. Гостите на комплекса ще могат да я посетят до края на месец август.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар