Вход | Регистрация

Чужденци крадат занаят от майсторите

Чужденци крадат занаят от майсторите
Снимка: АЕК "Етър"

Тъкане на колани, изработване на изделия от беленица /царевична шума/, боядисване с растителни багрила, шиене на гайтан.

На това се учат от няколко дни чуждестранни студенти, участващи в програма "Леонардо”. За девета година АЕК "Етър”-Габрово е техен домакин при усвояването на традиционни умения и техники и прилагането им в съвременното изкуство от майсторите. 

От 23 август до 6 септември студентите се включват и в културните инициативи на музея, като фолклорния фестивал "Сватбата-единство и многообразие”. В рамките на двата фестивални дни, те имаха възможност да разучават традиционни български хора, да изработват сватбени герданчета, както и да замесват и украсяват сватбени обредни хлябове.

За трета поредна година, по инициатива на английските студенти, те ще подкрепят благотворителната кампания на АЕК "Етър” за събиране на средства в помощ на болно дете. По време на Международния панаир на народните занаяти в Етъра, гостите на комплекса ще могат да си закупят изработените от тях изделия, събраните средства ще допълнят сумата за лечението на малката Никол от Габрово.

В края на обучението си студентите ще получат сертификат от Етъра за старанието си да усвоят уменията на българските възрожденски майстори.

1374767

1374766

1374764

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар