Вход | Регистрация

Фолиеви басейни в помощ на еко земеделието

Фолиеви басейни в помощ на еко земеделието
Областна администрация - Велико Търново

Зам. областният управител на Русе Андриан Райков посети свинекомплекса в Голямо Враново, по повод семинар – дискусия на тема "Земеделие и опазване на околната среда". Поводът за срещата беше заключителното обсъждане на реализирания в дружеството проект, съвместно с Правителството на Кралство Нидерландия, за изграждането на фолиеви басейни, съхранение на екстременти от свиневъдството и използването им като течен органичен тор при отглеждането на зърнено – житните култури.

На семинара присъстваха Миленка Димитрова, изпълнителен директор на свинекомплекса, представители на свинеферми от цялата страна, а от Холандска страна бяха мениджърът на проекта, представител от фирмата снабдител, както и представител от Холандското правителство.

 

Преди започването на семинара беше извършена демонстрация на процеса на наторяване, който започва от торохранилищата и чрез модерни машини торовата смес се окомплектова и извозва на полето.

По време на дискусията бяха презентирани етапите по изграждането, оборудването и дейността на торовите басейни (торохранилищата), изтеглянето на торовата течност и нейното оползотворяване. Изложени бяха основните цели на проекта, сред които опазване на околната среда, поевтиняване на технологията на зърнопроизводството, по – често използване на органичен тор за сметка на изкуствен.

Присъстващите на дискусията констатираха, че освобождаването от торната маса е съществен проблем в повечето свинеферми в страната и с изпълнението на подобни проекти освен неговото разрешаване се подпомагат и земеделските производители. Експертите отбелязаха, че свинската тор е предпочитана, защото притежава качества подходящи в разстениевъдството като подобрява структурата на почвата и изразиха своята надежда, че този пример ще накара и други фермери да използват органична тор. Холандските представители поздравиха свинекомплекса за доброто изпълнение на проекта и изразиха своята надежда, че все повече фирми ще започнат да работят по европейски модел в рамките на европейските норми.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар