Вход | Регистрация

360 тонен ветрогенератор заработи край Сомовит

Съоръжението бе открито официално от народния представител Румен Петков.

360 тонен ветрогенератор заработи край Сомовит

Край село Сомовит официално бе открит най-големия в страната ветрогенератор. Той е с мощност 2,5 мегавата на час и е на стойност 3,2 милиона евро. Съоръжението е доставено от Германия. Дължината на витлото на генератора е 45 метра, кулата е висока 80 метра, диаметърът на ротора е 90 метра. Производството на електроенергия започва при достигане на скорост на вятъра 3,5 метра в секунда, а при 12 метра в секунда се достига максимална мощност. Ветрогенераторът, заедно с останалите три в парка край Сомовит, е включен в енергийната система на страната. Общо те произвеждат 4, 350 мегавата на час. Съоръжението бе открито от народния представител Румен Петков.

Правителството трябва да подкрепи проекта за изграждане на ветрогенераторния парк край Сомовит, каза Петков и допълни, че това е най-мащабната инвестиция на територията на община Гулянци и сред най-сериозните за Плевенска област. Народният представител и член на ИБ на ВС на БСП се ангажира на среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров да се настоява за довършване на инициативата на фирма "Велга" за изграждането на подстанция към ветрогенераторния парк край Сомовит. Румен Петков подчерта, че компанията има сериозни основания да кандидатства за инвеститор клас А. Това ще даде възможност държавата да подкрепи инвестицията и да подкрепи инфраструктурата на обекта, уточни народния представител.

Заедно с един от собствениците на фирмата-инвеститор "Велга" Лазарин Дончев Румен Петков се изкачи до върха на ветрогенератора, като на излизане на скри респекта си от грандиозността на съоръжението.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар