Вход | Регистрация

ДПС със законопроекти за Възродителния процес

Според хората на Местан, това не трябва да се приема като провокация към обществото, а като една от последните стъпки за "изкореняване на онези атавизми от миналото, които останаха като наследство от миналото"

ДПС със законопроекти за Възродителния процес
thinkstockphotos.com

Така нареченият "Възродителен процес" продължава да ни преследва дори и след 25 години демокрация.

Но, така е, миналото винаги оставя и по малко отпечатък в бъдещето.

Става дума за това, че ДПС внася три законопроекта, свързани с т.нар. "възродителен процес", съобщава БТА.

Първият е за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. С него се предвижда да не се погасяват по давност престъпленията, извършени от комунистическия режим, включително и тези по възродителния процес. Според хората от партията на Лютви Местан, това е една доста болезнена тема за тях.

Текстът на законопроекта е заимстван едно към едно от окончателния текст на предложението, направено в миналия парламент в Комисията по правни въпроси от народни представители от ГЕРБ, което не бе гласувано.

Другите два законопроекта - за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация и за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, имат общ предмет и цел, а именно -заличаване от регистрите на ГРАО и регистрите на Централното бюро за съдимост на насилствено наложените по време на т.нар. Възродителен процес имена на определена група български граждани.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС в Народното събрание Тунчер Кърджалиев помоли внесените от ДПС законопроекти да бъдат приети не като провокация към обществото, а като една от последните стъпки за "изкореняване на онези атавизми от миналото, които останаха като наследство от т.нар. възродителен процес". 

"Възродителният процес" е опит на Българската комунистическа партия да наложи насилствена асимилация на мюсюлманското население (турци, помаци, татари и роми). Това е наименованието, с което е известен в обществото процесът на системни репресии срещу тези социални групи и етноси. Възродителният процес започва в началото на 1970-те и продължава до края на 1980-те години на XX век.

Мерките за осъществяване на тази политика се състоят в принудителна смяна на арабско-турските имена с български, ограничения в използването на родния език от представителите на тези групи, насилствено ограничаване на техните традиционни обичаи и ритуали, и изповядването на тяхната религия.

 

Следете ни и на << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар