Вход | Регистрация

Да празнуваме с паста

Да празнуваме с паста
Снимка: Thinkstock/Guliver

Светът отбелязва всяка година на 25 октомври Деня на пастата. Идеята за празника е предизвикана на Световния паста конгрес през 1995 г.

На този ден по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки.

Паста идва от италиански език и означава тесто. Това са разнообразни хлебни изделия, популярни в италианската кухня, получили световно разпространение. Много национални кухни имат еквиваленти на пастата.

Паста си хапват не само италианците. Тя е глобална храна, консумирана по всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.

Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия.

Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети ("мозък"), фиде ("малки червеи"), rotini ("спирали"), fusili ("вретена"), тортелини ("малки торти"), лингуини ("малки езици"), Conchiglie ("черупки" ), fettucine ("малки панделки"), пене ("тръбички") и capellini ("косъмчета") са едни от най-известните и предпочитани форми.

Тази храна се разделя на две основни групи - сушена паста и прясна паста. Пастата като цяло е елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е много диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря.

Ето няколко идеи за приготвяне на вкусна паста, предоставени от колегите Kulinar.bg:

Паста със сладки картофи

Спагети с кайма и топено сирене

Лингуини с пилешко и сметана

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар