Вход | Регистрация

Декевърци няма да сдават поста

Кабинетът Близнашки поиска оставка на ръководството на държавната комисия заради задълженията на НЕК

Декевърци няма да сдават поста
Снимка: Thinkstock/Guliver

Няма причина да бъде направена промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалния положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния и състав действия.

Това каза в изявление ръководството на ДКЕВР във връзката с поисканата им оставка от служебния кабинет на Георги Близнашки.

Основните проблеми в електроенергийния сектор, с които се сблъксва Комисията в настоящия си състав са свързани със:

      - свръхпроизводството на електроенергия от ВЕИ и електроенергия по дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени;

      - намаляващото потребление на регулирания пазар, в следствие на поетапно либерализиране на енергийния сектор;

       - натрупаните дефицити в системата на минали периоди, породени от отменени методики и неточно прогнозиране на произведената енергия от ВЕИ и ексклозивното въвеждане на фотоволтаици в експлоатация през юни 2012г.

ДКЕВР разработи дългосрочна стратегия за решаване на тези проблеми и вече са започнати конкретни действия по разрешаването им. От направените одити на ЕРП-тата са установени изключително много нарушения. Започнали са и проверки във всички производители от ВЕИ.

Ще бъдат проверени и всички търговци на електроенергия, като ще бъдат предприети действия по отнешение на регламентите на Европейския парламент, отнасящи се за прозрачността на пазара на търговия с енергия.

Изпратени са две жалби до Европейската комисия за предоставяне на неправомерна държавна помощ по дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и прекомерна държавна помощ за ВЕИ-производителите.

В следствие на действията на сегашния състав на ДКЕВР, от 1 юни 2014 действа балансиращ пазар на електроенергия, с което разходите за балансираща енергия се поемат и от производителите. Това води до облекчаване на цената за крайния потребител.

По отношение на констатираните дефиците в НЕК, от общо 3 млрд. лв. само за половината е от компетенциите на ДКЕВР да намери подходящ механизъм за компенсиране. Близо 1 млрд. лв. са определени за компенсиране в следващите 5 години. Ще бъдат предприети мерки да не се допусне рязко повишаване на цената на тока.

Положителният ефект от предприетите мерки ще бъде една след от 5 години.

<< Sever.bg във Facebook >>



ДКЕВР
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар