Вход | Регистрация

Ден на тъжен помен

Ден на тъжен помен

Днес е ден на тъжен помен. На 1 февруари 1945 година първи и втори върховен състав на Народния съд влизат в историята на България с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Екзекуцията им е извършена в нощта на 1 срещу 2 февруари в яма, изровена от бомбардировките, в Орландовци, на територията на Централните софийски гробища.Присъдата е отменена чак през 1996 година.

Народният съд е действал у нас от декември 1944 до април 1945 година като инструмент на новодошлата комунистическа власт. Под неговите безмилостни удари са попаднали управлявалите от 1941 до 9 септември 1944 година. С него са оправдани убийствата след окупацията на България от Червената армия и Отечествения фронт.

Той е послужил и за изтребването на политическия и интелектуален елит на Царство България и на евентуални противници на комунистическия режима след съветската окупация и последвалия преврат. За период от 4 месеца са издадени 9550 присъди, на смърт са осъдени 2 730 души, а 305 на доживотен затвор. 
Присъдите били произнесени в името на "Симеон Втори, цар на българите", тъй като все още действала Търновската конституция.

източник:dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар