Вход | Регистрация

Денят 27 юни в световната история

Денят 27 юни в световната история

На тази дата през 1996 г. в Исландия са разрешени хомосексуалните бракове.
През 1893 г. има срив на Нюйоркската стокова борса в резултат от сериозния упадък на Американската икономика през същата година. Това е най-лошата икономическа криза дотогава. Икономистите не са единодушни по въпроса каква е причината. Периода е белязан от огромна безработица (между 12% и 18%) и масови фалити – затворени са над 15 000 предприятия и 5000 банки. 
На 27 юни са родени: френската актриса Изабел Аджани, византийският император Мануил II Палеолог, американската учителка Милдред Хил – една от авторките на мелодията "Happy birthday to you".
На 27 юни умират: италианският режисьор Джовани Пастроне, руският генерал от пехотата Николай Столетов 


2016 г. 
Умира Карло Педерсоли, познат в киното с псевдонима Бъд Спенсър. Той стана известен от филмите, в които си партнира с колегата си Терънс Хил. Той е първият италианец, който е успял да преплува 100 м. свободен стил за време под 1 минута.


2014 г. 
Световната здравна организация предупреждава за увеличен риск от Ебола в Западна Африка.


2013 г. 
Министър-председателят на Либия Али Зейдан уволнява министъра на отбраната заради нестихващите военни стълкновения в страната.


2012 г. 
Радикалните ислямисти в Мали завземат Гао, изтласкайки туарегите от "Националното движение за освобождение на Азавад".


2011 г. 
В Пном Пен започва съдебен процес срещу лидерите на "Червените кхмери".


2006 г. 
Италианското правителство в качеството си на депозитар на основните договори на Европейския съюз приема ратифицирания от Литва на 30 март Договор за присъединяване на България и Румъния към ЕС.


2006 г. 
Белгийският парламент на френската общност ратифицира единодушно Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз. 


2006 г. 
Френското Народно събрание ратифицира единодушно Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз..


1997 г. 
В САЩ първият музикален автомат (jukebox) е продаден за 45 903 долара.


1996 г. 
В Исландия са разрешени хомосексуалните бракове.


1994 г. 
Глин Велф от Калифорния се жени за 28-ми път и влиза в книгата "Гинес” като рекордьор.


1991 г. 
Югославски войски - танкове и авиация - преминават в Република Словения. 48 часа по-рано (на 25 юни 1991 г. ) Словения обявява независимостта си от СФР Югославия. Словения е съюзна република в състава на СФР Югославия от 1945 г.
Република Словения е държава в Югозападна Европа, обхващаща Юлиевите Алпи и басейните на реките Драва и Сава. Столица и е Любляна. На 1 декември 1918 г. след разпадането на Австро-Унгария част от Словения влиза в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 г. Югославия), като част от словенските територии остават в Италия и Австрия. След Втората световна война (1945 г.) Словения е една от републиките на Федеративна народна република Югославия (от 1963 г. Социална федеративна република Югославия). Според Лондонското споразумение от 1954 г., което Югославия сключва с Великобритания, САЩ, Франция и Италия, територията на Триест е разделена, като градът с пристанището е даден на Италия, а по-голямата част с прилежащата му област - на Словения. През 1990 г. на власт идва опозиционната коалиция ДЕМОС и за президент е избран М. Кучан (преизбран 1992 и 1997 г. ). На 25 юни 1991 г. след референдум е обявена независимостта на Словения (призната от международната общност от 1992 г.). На 27 февруари 1997 г. е сформирано правителство с министър -председател Янез Дърновшек. През 1992 г. Словения става член на ООН.


1985 г. 
За първи път е отбелязан Световният ден на риболовците. Чества се от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през юли 1984 г.


1978 г. 
САЩ изстрелват първия в света океанографски спътник.


1978 г. 
В дните между 27 - 29 юни в Букурещ се провежда Тридесет и втора сесия на Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ). Одобрени са дългосрочните целеви програми за сътрудничество между страните - членки.
Съветът за икономическа взаимопомощ е междуправителствена организация за икономическо и научно - техническо сътрудничество. Основан е през 1949 г. от България, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. По - късно се присъединяват Албания (до 1961 г.), ГДР, Монголската народна република, Куба, Виетнам. Съществува до 1991 г. На проведената през 1991 г. на 27 юни 46. сесия в Будапеща СИВ взема решение да се саморазтури.


1967 г. 
В Барклейс банк се появява първият банкомат, въпреки че това не е съвсем вярно – първият банкомат е измислен през 1939 и е инсталиран в Градската банка на Ню Йорк. 6 месеца по късно обаче е махнат поради ниския интерес.
Банкоматът от 1967 г. отначало приемал само еднократни жетони или ваучери. Банкоматите не получили широко разпространение чак до средата на 80-те години.


1950 г. 
САЩ изпраща войски в Корея. Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950 до 27 юли 1953 (това е датата на прекратяване на огъня; войната официално не е прекратена). Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война, като сблъсък между САЩ и техните съюзници от ООН и комунистическите сили Китай и СССР. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, въпреки че много други държави изпращат свои войски. Съюзници на Северна Корея са Китай, който предоставя военни сили, и Съветския съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски.
Още в края на Втората световна война съветската армия освобождава от японците целия Корейски полуостров. Съветската армия заема северната част (Северна Корея), а САЩ – южната част (Южна Корея).
Войната започва с нападение на севернокорейската армия, защото Ким Ир Сен смята, че само с война двете Кореи могат да се обединят. Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне Юга, в момент, когато СССР бойкотира работата му и не може да наложи вето. ООН, с решаващото участие на САЩ, оказва помощ на Южна Корея, като отблъсква Северна Корея до границите на Китай. За първи път в историята севернокорейците прилагат масово промиване на мозъците на американски военнопленници, метод, невиждан до тогава.
Корейската война се характеризира с нечуваните жестокости, както между военни, така и между цивилни. Десетки хиляди са убити по политически причини. От страх от укрити комунистически шпиони Американската армия убива хиляди бежанци. Южнокорейската полиция без съд екзекутира десетки хиляди по подозрение че са "симпатизанти на комунизма”. Конфликтът е вдъхновил много произведения на изкуството, най-известното от които е картината "Корейското клане” на Пикасо (1951 г.), която обрисува жестокостите на военните над цивилните. Филмът "Манджурският кандидат” от 1962 г. разказва как СССР използва методи за промиване на мозъка и хипноза над пленени американски войни. Преработката от 2004 г. описва подобен сюжет, но действието се развива по време на Войната в Персийският залив.


1954 г. 
СССР пуска в експлоатация първата в света промишлена атомна електроцентрала, разположена край град Обнинск, недалеч от Москва.
Атомната електроцентрала (АЕЦ) произвежда електричество с енергията от разпада на атомното ядро, в условията на контролирана верижна реакция. Мощностите им са от 40 Мегавата (МВт) до над 1000 МВт.
Първият в света ядрен реактор е пуснат в Чикаго в края на 1942 г. година. Съветският Съюз започва проектирането на първата атомна електростанция едва след 1949 г. На 27 юни 1954 г. са направени първите обороти на турбината на първата АЕЦ в гр. Обнинск. Днес за най-развита се смята ядрената енергетика във Франция, където АЕЦ произвеждат над 70% от цялата електроенергия. Въпреки очевидните недостатъци и възможности за аварии, АЕЦ има много положително качества, най-важното от което е практически нулевите емисии - АЕЦ не замърсява въздуха. Друго преимущество на АЕЦ е относително ниската цена и големите резерви на горивото (понеже използва малко гориво).


1945 г. 
Съветското правителство взема решение да изтегли войските си от Чехословакия.
1944 г.
Започва масово депортиране на българи, арменци и гърци от Крим в източните райони на СССР.
На 2 юни 1944 г. Сталин подписва постановление № 5984 на Държавния комитет за отбрана за "допълнително изселване от територията на Крим на 37 000 души, сътрудници на немците, от българите, гърците и арменците”
За два дни в края на юни са изселени 12 422 българи, 15 040 гърци и 9 919 арменци. В операцията участват 23 000 военни от войските на НКВД и около 9000 души от оперативния състав на органите на НКВД-НКГБ.
На 5 юли 1944 г. Берия докладва, че изселването на кримските народи е успешно завършено.
Спецпреселниците нямали право да напускат мястото на принудителното си заселване без разрешение на местния комендант на НКВД, което се третирало като бягство и за него се носела криминална отговорност.
От ноември 1948 г. българите, както и повечето от другите депортирани народи и етнически групи получават статут на "выселенцы” - заселени за вечни времена в новите места.
През лятото на 1954 г. са премахнати някои от ограниченията на "спецзаселниците”. Те вече можели да се придвижват в пределите на съответните републики или области и трябвало да се отчитат в комендатурите само веднъж годишно, а не на всеки три дни.
На 27 март 1956 г. президиумът на Върховния съвет на СССР възстановява гражданските права на кримските българи, арменци и гърци. Освобождаването от принудителното заселване обаче не им давало право да се завърнат в Крим. Отнетата при депортацията собственост също не е възстановена. Ограниченията за местожителство на кримските немци, гърци и българи са премахнати на 3 ноември 1972 г. В действителност кримските народи започват да се завръщат легално в Крим едва след 1990 г.


1941 г. 
По време на Втората световна война (1939-1945 г.) Унгария обявява война на СССР.


1936 г. 
В СССР са забранени абортите.


1929 г. 
В Ню Йорк за пръв път в света е излъчена цветна телевизия.


1905 г. 
На борда на руския броненосец "Потьомкин" избухва бунт на моряците от Черноморския флот. На това събитие режисьорът Сергей Айзенщайн посвещава своя филм.


1898 г. 
Приключва първото самостоятелно околосветско пътешествие на канадския мореплавател и пътешественик Джошуа Слокъм. Слокъм е роден на 20 февруари 1844 г. На 12 години бяга от семейството си и започва да си вади прехрана като моряк по риболовни кораби. През 1865 г. приема американско гражданство. На 24 април 1895 г., от Бостън започва околосветското му пътешествие. След повече от три години, на тази дата Слокъм пристига в Нюпорт, след като е пропътувал повече от 74 000 км. На следващата година издава книгата си "Да пътуваш сам около света”, което се счита за класически пътепис. През 1909 г. изчезва безследно около река Ориноко. През 1924 г. официално е обявен за мъртъв.
Слокъм има много последователи. През `60-те години на ХХ век френският моряк Бернард Моьтисьо кръщава 12-метровата си лодка Джошуа. Животът му е описан в книгата "Пътуване на душата” от Камерън Ройс Джес. На негово име е кръстена и реката Слокъм в Дартмаут, Масачузетс.


1893 г. 
Срив на Нюйоркската стокова борса в резултат от сериозния упадък на Американската икономика през същата година. Това е най-лошата икономическа криза дотогава. Икономистите не са единодушни по въпроса каква е причината. Периода е белязан от огромна безработица (между 12% и 18%) и масови фалити – затворени са над 15 000 предприятия и 5000 банки. Трудните времена, депресията и утопичните настроения са обезсмъртени в книгата на Франк Бауъм "Магьосникът от Оз”, който е пълен с политически алегории и метафори от това време.


1806 г. 
Британски армии превземат Буенос Айрес.
Битката е част от Британската инвазия на Рио де ла Плата – неуспешен опит на Британия да превземе Испанските колонии около реката Рио де ла Плата в Южна Америка. Британските армии срещнат силна съпротива от страна на местното население, което е не по-малко доволно от тяхното присъствие, от колкото от испанското. Това е една от първите крачки към независимост.
На 12 август 1806 г. Буенос Айрес е отвоюван обратно. Междувременно британците превземат Монтевидео, на 3 февруари.
На 5 юни следващата година пристигат подкрепления от Британия, и британците отново опитват да превземат Буенос Айрес. След яростната съпротива от страна на местното население британската армия претърпява огромни загуби, и на 7 юли 1807 г. е подписано примирие, според което Англия оттегля всички свои войски от района на Рио де ла Плата, и освобождава Монтевидео.
След серията битки без никаква помощ от страна на Испания (испанският крал бил заловен от Наполеон), идеята за независимост на колониите изглеждала все по реална. 3 години по-късно избухва Майската революция, първият реален опит за независимост, прелюдия към Декларацията за независимост на Аржентина през 1816 г.


1787 г. 
Едуард Гибън завършва класическия си труд "Залез и упадък на Римската империя”.
Роденият на 27 април 1737 г. историк, завършва през 1787 г. една от най - влиятелните книги от епохата на Просвещението – "Залез и упадък на Римската империя”. Книгата се занимава с причините за завладяването на Константинопол от рицарите на ІV Кръстоносен поход (1202 - 1204 г.). Няколко поколения образовани европейци от ХVІІІ в. насетне са формирали своята представа за случилото се въз основа на прочутото описание, което Едуард Гибън прави в своята книга. Именно Гибън обявява присъдата, която дълго време пречи на обективната интерпретация на събитията: Римският папа и Католическата църква целенасочено били замислили и реализирали свой план, в центъра на който е унищожаването на Константинопол, за да си осигурят световно господство. Тази умишленост в действията на Католическата църква срещу Римската (Ромейската) империя, симптоматичен епизод от която се явява разграбването на Константинопол, е ключова теза на Гибън: "залезът и упадъкът на Римската империя” се дължали според Гибън на покварата и корупцията на Църквата, която целенасочено присвоява или за себе си, или за своите прелати, символическите и материалните ресурси на империята. Подобни обвинения в корупция срещу Църквата са отправени систематично и през Средновековието и през Новото време. Никога преди Гибън обаче те не са били олицетворявани, нито са оказвали толкова сериозно и дългосрочно влияние върху ценностите и манталитета на цяла и относително млада обществена група - тази на светското общество.


1693 г. 
В Лондон излиза първото в света женско списание "Ladies Mercury".


1615 г. 
Чаят за първи път е доставен в Европа.


678 г. 
Св. Папа Агатон се възкачва на папския трон.
Агатон (вероятно 577 – 10 януари 681) е грък, роден в Сицилия в богато набожно семейство. След смъртта на родителите си се отказва от наследство и става монах в манастир близо до Палермо. Въпреки, че не е ясна точната година на раждането му, се говори, че по време на избирането му за папа е бил на 100 години. Агатон е първият папа, който полага клетва при избирането си.


На тази дата са родени:
1983 г. 
Родена е Алсу (псевдоним на Алсу Сафина) - руска поппевица от татарски (волжко - български) произход. Тя живее и работи в Лондон, където бързо печели популярност - нейни клипове се излъчват по МТV. Има дует с Енрике Иглесиас. Алсу пее на руски, английски и татарски език.


1955 г. 
Родена е френската актриса Изабел Аджани. През 1969 г. още докато е в гимназията Корбевоа, Бернар Тублан-Мишел я открива и й предлага главната роля в своя филм "Малкия Буня”.
Анджани играе в телевизионния спектакъл "Училище за жени” по Молиер, а след това работи в театъра на Робърт Осейн (1972 – 1974) в Реймс. Поканена е в трупата на "Комеди Франсез”, където й предлагат да сключи 20-годишен договор.
В историята на френското кино Аджани стои редом до Катрин Деньов и Бриджит Бардо. Има три награди "Сезар”, като последната е за филма "Камий Клодел” (1988), който получава и награда "Оскар”. След това актрисата получава предложение да снима в Холивуд.
От 1996 г. Аджани практически престава да се появява на екрана.


1935 г. 
Роден е Лоран Терзиев (Лоран Чемерзин) – френски актьор. От 1952 г. той работи в театъра, а шест години по - късно и в киното. Снима се във филмите: "Мошениците” (1958 г.), "Бурна нощ” (1959 г.), "Капо” (1959 г.), "Регата в Сан Франциско” (1960 г.), "Не убивай!” (1960 г.), "Ванина Ванини” (1961 г.), "Млечният път” (1969 г.), "Медея” (1969 г.), "Татарската пустиня” (1976 г.), "Кървава сватба” (1980 г.).

1869 г. 
Роден е Ханс Шпеман - германски ембриолог, лауреат на Нобелова награда за физиология и медицина за 1935 г. Учи физика, медицина, ботаника в университетите в Хайделберг, Мюнхен, Вюрцбург. Преподава в университетите в Рощок (1908 - 1914 г.) и Фрайбург (1919 - 1937 г.). В периода 1914 - 1919 г. е директор на Института по биология в Берлин. Изследванията му са съсредоточени в областта на експерименталната ембриология на земноводните. Разработва методи за микрохирургични операции на зародиши на земноводни и създава редица микроинструменти. Установява зависимостта на развитието на една част на зародиша от друга, в частност на централната нервна система от хордата и мезодермата и др. Изследванията му са в основата на формулираната от него теория за "организаторите” на развитието, т. е. части от зародиша, които, диференцирайки се по - рано от другите, въздействат върху тяхното развитие и определят развитието им. Изследванията на Шпеман представляват съществен принос в изучаването на взаимовръзката между частите на развиващия се ембрион, процесите на детерминация и др. Шпеман умира на 12 септември 1941 г. във Фрайбург, Баден.


1859 г. 
Родена е американската учителка Милдред Хил (1859 - 1916). Заедно със сестра си двете са автори на една от най-популярните мелодии в света "Happy birthday to you". Тя е замислена като детска песен, по която двете искали да предадат нотите на своите ученици.


1350 г. 
Роден е Мануил II Палеолог - византийски император в периода 1391 - 1425 г. По време на управлението му значителна част от територията на Византийската империя е завзета от османските турци и Мануил Палеолог става васал на Баязид I. През 1399 - 1403 г. Мануил Палеолог обикаля Италия, Франция и Англия, за да търси помощ срещу османското нашествие, но получава символична военна подкрепа. След разгрома на турските войски в битката за Анкара (1402 г.) от татаро - монголите на Тамерлан (Тимур) Мануил Палеолог сключва изгоден мир със султан Сюлейман (най - големият син на Баязид I) и укрепява византийските позиции в Пелопонес. Османците му връщат Солун, към империята са присъединени и българските земи около Месемврия (дн. Несебър). Мирните отношения се запазват при управлението на Мехмед I (1413 - 1421 г.), но рязко се изострят с идването на власт на Мурад II, който обсажда Константинопол (1422 г.). Мануил Палеолог моли за мир. През 1424 г. отново се задължава да плаща данък на турците. Отрича се от престола през 1425 г. в полза на своя син Йоан VIII Палеолог. Мануил II Палеолог умира на 21 август 1425 г.



На тази дата умират:
1963 г. 
Умира Джон Морис Кларк - американски икономист, доктор по философия (1910 г.). Той е роден на 30 ноември 1884 г., в Хортхемптън, Масачусетс. От 1908 г. е преподавател в редица колежи, през 1915 - 1926 г. - в Чикагския университет, от 1926 г. е професор по икономика в Колумбийския университет в Ню Йорк. В периода 1934 - 1954 г. сътрудничи в редица правителствени учреждения на САЩ. Активен защитник на държавното регулиране на икономиката, особено в областта на антикризисните мероприятия. Взема участие в разработката на теорията за дифузията на изгодата, според която резултатите от икономическия прогрес трябва да се разпределят равномерно между всички класи на обществото.


1959 г. 
Умира Джовани Пастроне - италиански режисьор, един от основоположниците на италианското кино. Той работи под псевдонима Пиеро Фоско. Роден е на 11 септември 1883 г. Участва в създаването на кинофабрика в Торонто; ръководител на кинофирмата "Итала". Немите му суперпродукции са принос в изразно - техническите възможности на киното като използване на фарт, разсеяна светлина, грандиозни декори ("Кабирия", 1914 г.). Филмография: "Падането на Троя" (1910 г.), "Огънят" (1915 г.), "Кралска тигрица" (1916 г.), "Хеда Габлер" (1919 г.), "Сираците" (1923 г.).


1912 г. 
Умира Николай Григорович Столетов - руски генерал от пехотата (1898 г.). Той е роден на 1 ноември 1834 г. във Владимир, Русия. Завършва Физико - математическия факултет в Москва и Военната академия в Санкт Петербург. Участник е в Кримската война (1853 - 1856 г.) .Основал е гр. Кисловодс. Ръководи Амударянската научна експедиция. През Руско - турската война (1877 - 1878 г.) е командир на Българското опълчение. През юли - август 1877 г. ръководи отбраната на Стара Загора и Шипка, участва в боевете край Шейново (декември 1877 г.). По - късно служи в Русия като командир на бригада, дивизия и армейски корпус. От 1899 г. е член на Държавния съвет.


1794 г. 
Умира княз Венцел Антон Кауниц - австрийски дипломат и държавник. Той е роден на 2 февруари 1711 г. Княз Венцел Кауниц сключва Аахенския мир през 1748 г. През 1753 г. е имперски канцлер и в продължение на 30 години ръководи външната политика на Австрия. Привърженик е на съюза с Франция. Присъединява към австрийската корона Галиция и Буковина.


1574 г. 
Умира Джорджо Вазари - италиански художник, архитект, историк на изкуството, представител на маниеризма. Джорджо Вазари е роден на 30 юли 1511 г. в Арецо. Оформя се като архитект и художник под влиянието на Микеланджело. Неговото най-известно произведение е архитектурният ансамбъл Уфици във Флоренция. 

източник: www.focus-news.net



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар