Вход | Регистрация

Децата на бежанците трябва да бъдат задължително имунизирани

Българските деца също, смята зам.-председателят на БЛС във В. Търново д-р Христо Димитров

Децата на бежанците трябва да бъдат задължително имунизирани
Снимка: Thinkstock/Guliver
Имунизация на нашите деца и на всички пристигащи в страната ни деца на бежанци ще предпази обществото от евентуални зарази, които биха избухнали заради бежанската вълна.
Това заяви за "Фокус" д-р Христо Димитров, който е зам.-председател на Българския лекарски съюз във Велико Търново и общопрактикуващ лекар.

Блгария има готовност да имунизира всички пристигащи у нас деца на имигранти срещу основните болести, които у нас подлежат на задължителна имунизация, но не и в родните им държави. За това са отделени средства, както от националния бюджет, така и от ЕС, каза д-р Димитров.

Според него няма риск за здравето на детето, ако една ваксина му бъде поставена два пъти, в случай че родителят имигрант не може да представи имунизационна книжка.

"Доколкото знам, досега не е имало случай, в който да е била необходима имунизация и тя да е отказана. По-скоро проблемът идва с пропуснатите имунизации, ако бежанците не са имали достъп до тези ваксини в родината си. Но и в тези случаи нашето правителство е осигурило лекарствата и ваксинация се прави”, посочи той.

Имунизационният паспорт на детето е единственият начин да се установи дали е направена дадена имунизация. Ако такъв липсва у прииждащите чужденци, той трябва да бъде наваксан, смята д-р Димитров.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар