Вход | Регистрация

Донецк на обстрел?

Донецк на обстрел?
Гласът на Русия

За началото на силова операция в северната част на Донецка област обяви днес на заседание на Върховната Рада изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, съобщи "Гласът на Русия".

"Тя се провежда поетапно, отговорно и балансирано. Нейната цел е защита на гражданите на Украйна, както и да спре терора, престъпността и опитите страната да се разпадне”, заявил той, обвинявайки Русия, че крои "брутални планове" за дестабилизиране на югоизточната част на страната чрез подкрепа за сепаратистите.

От няколко дни проруски активисти провеждат протести и настояват за отцепване от територията на Украйна, допълва БНР.

Властта в Киев заплаши с военно потушаване на напрежението и постави ултиматум до понеделник сутринта. Закъснението на началото на акцията създаде съмнение дали армията се подчинява на централното управление.

От друга страна Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Киев да не използва сила за смазване на проруските сепаратисти в Източна Украйна. По думите му това ще подкопае преговорите, планирани за Женева.

Не може да се правят покани за преговори, докато в същото време се издават престъпни заповеди за използването на въоръжените сили срещу хората там, посочил Лавров по време на визита в Пекин.

Не може да се изпращат танкове и в същото време да се провеждат преговори, а използването на сила би саботирало възможността, предоставена от четиристранните преговори в Женева, допълнил още външният министър.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар