Вход | Регистрация

Дъждът отново причини щети в Севера - ОБНОВЕНА

Спряха движението по моста, свързващ Първомайци и Горна Оряховица

Дъждът отново причини щети в Севера - ОБНОВЕНА
Снимка: Север.бг

Пожарникари отводняваха къщи и улици в област Габрово заради проливните дъждове, които се изляха над района.

Наводнени са били пътните платна на бул. "Хемус” в Габрово, залят е бил пътят на ул. "Палатките", извършено е отводняване и разчистване на пътното платно в кв. "Лютаци", кв. "Етъра", бул. "Столетов".

В севлиевските села Валевци и Батошево са отводнявани къщи.

Река Росица е излязла от коритото си вчера в Севлиево, каза Иван Иванов, кмет на община Севлиево, цитиран от Радио "Фокус". Той обясни, че има наводнени къщи в село Горна Росица, както и поражения по пътната инфраструктура – пътища, мостове и водохващания.

Той уточни, че в момента положението е овладяно, не вали дъжд и реката е с нормално ниво.

Експерти от Община Велико Търново са направили многократни обходи на опасните за заливане места на реките. В 3,00 ч. река Янтра при моста до квартал "Чолаковци” е достигнала 6 м. при критични нива от 8,5 м. и след това постепенно е започнала да понижава нивото си, информират от местната администрация.

Кметовете на населени места са осъществявали постоянно наблюдение и с тях е поддържана връзка за даване на данни за състоянието на реките.

В Дебелец и Килифарево високите нива на водите на реките са довели до частично заливане на земеделски земи в най-ниските участъци. Няма залети и пострадали хора, къщи и сгради.

В просвета на Старият мост в град Дебелец има затлачени, влачени от високите речни нива води дървета. Веднага след понижаване на речното ниво ще бъдат предприети мерки за тяхното почистване.

В град Велико Търново, Дебелец и Килифарево със съдействие на полицията са били изпратени три патрулни полицейски автомобила за наблюдение и готовност за оказване на подкрепа при необходимост.

В момента речните нива на територията на общината са относително високи, но безопасни.

С оглед на очакванията за нови валежи и през днешният ден остава в сила разпореждането на кмета на Велико Търново Даниел Панов за постоянно наблюдение на реките и докладване за тяхното състояние.

По думите му, нивото на реката след обилния валеж през нощта значително се е покачило, след което коритото е преляло.

Заради дъждовете се спира и движението през Александровския мост до горнооряховското село Първомайци. Това се налага, за да бъде почистено съоръжението от насъбрали се наноси под мостовите дъги. Движението ще бъде възстановено след приключване на работата по почистването.

Очаква се това да стане около 11.30 ч.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар