Вход | Регистрация

Единствената у нас пасивна сграда се отваря за посетители!

ЦДГ"Слънце" в Габрово се включва в Международните дни на пасивните сгради

Единствената у нас пасивна сграда се отваря за посетители!

Най-новата детска градина в Габрово и единствена сграда у нас със сертификат за пасивна сграда се включва в Международните дни на пасивните сгради. ЦДГ "Слънце" ще отвори врати за посетители в събота, 28 ноември, от 11:30 до 12:30 часа.

Характеристиките на сградата ще бъдат представени от нейните  проектанти, представители на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и общински експерти.

В помещенията на ЦДГ "Слънце" има подово лъчисто отопление, а основният топлоизточник е термопомпен агрегат "въздух-вода”. В случай на много ниски зимни температури се включва абонатна станция на централното отопление.

Поставен е комбиниран бойлер за подгряване към слънчева инсталация със селективни колектори. Всички стени, покривът и подът са топлоизолирани по най-съвременен начин.

ЦДГ "Слънце" е сред номинираните в тазгодишното издание на конкурса "Сграда на годината" и се състезава в категорията "Сгради – образователна инфраструктура".

Инициативата "Международни дни на пасивните сгради" се провежда ежегодно през месец ноември и дава възможност на всеки да се запознае с предимствата на този тип сгради. В България тази година ще се проведат събития в София и в Габрово.

Пасивните сгради са утвърдени като международно признат метод за енергийно ефективна архитектура, който предлага решения за устойчиво използване на природните ресурси. Разходите на енергия за отопление и охлаждане са най-малко 80% по-ниски от тези в традиционните сгради.

Годишното потребление на енергия за отопление и охлаждане на пасивните сгради не надвишава 15 kWh/m2. Освен финансови икономии за електроенергия пасивните сгради способстват за намаляване на емисиите на парникови газове.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар