Вход | Регистрация

Единственият панорамен асансьор у нас е в Търново

Единственият панорамен асансьор у нас е в Търново
Снимка: Север.бг

Единственият у нас фуникуляр е във Велико Търново.

Зъбчата железница ще качва туристи и посетители до историческия хълм Трапезица от гарата. Днес официално гости и журналисти се качиха до върха и усетиха тръпката да се повозят в новото съоръжение, от което се разкрива красива гледка.

Кабинковият асансьор е изграден по проект, заедно с направата на подпорна стена и художествено осветление на резервата на стойност 4, 653 млн. лева по Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013 г.".

До година се очаква той да бъде пуснат официално в действие.

Фуникулярът изкачва пътниците за 2 минути до историческия хълм. Движи се със скорост 1,2 м/сек.

Трасето е дълго 135 метра. Вертикалната денивелация е 70 градуса. Кабината се движи хоризонтално.  Три са носещите релси.

Панорамният асансьор издържа до 1850 кг или 25 души. Управлява се с командни табла и има връзка с машинно отделение. Движи се от електродвигател с мощност 55 KW на принципа противотежест.

Достъп за инвалиди до мястото също е осигурен с допълнителен асансьор.

За година работа по проекта основни проблеми е имало с доставката и монтирането на подвижното съоръжение заради стръмния терен.

"Туризмът не е само места за настаняване, отдих и развлечение. Туризмът е усмивка, спомен, индустрия. А с гостоприемство Общината Велико Търново разполага с изобилие", посочи Тонка Милева, експерт в Министерството на културата.

От своя страна кметът на старата столица Даниел Панов посочи, че ще лобира пред държавата и Министерството на културата, дейностите по превръщането на хълма Трапезица в нов туристически продукт да бъдат завършени до година. Поводът ще е кръглата годишнина през 2015 година - 830 години от въстанието на Асен и Петър, обявено именно във Велико Търново.

По мащабният проект за изграждане на атракцията ще се направи и музей с експонати, открити при археологически разкопки на хълма Трапезица, както и строителна реставрация на обекти.

Повече снимки може да видите в НАШАТА ФОТОГАЛЕРИЯ.


Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар