Вход | Регистрация

90 дървета на година ще пести НАП

Нова електронна услуга ще спести 7,3 млн. лв. за хартия годишно

90 дървета на година ще пести НАП
Снимка: Thinkstock/Guliver

Нова електронна услуга ще спести по 7,3 млн.лв. годишно на клиентите на НАП, съобщават от Агенцията. Тази сума е равнозначна на 90 дървета.

До един милион по-малко документа годишно може да се издават благодарение на електронна услуга.

Нововъведението ще подава онлайн информация до държавните органи за това дали техните контрагенти имат задължения към бюджета или не.

Годишно НАП издава над един милион удостоверения за наличие или липса на задължения, които в по-голямата си част служат за информация пред други държавни органи. Издаването на удостоверението на хартия е свързано с минимум едно посещение до офис на Агенцията.

Новата електронната услуга, която вече функционира, дава възможност на държавните институции да получат информация от НАП директно за това дали фирма или гражданин има или няма задължения към бюджета.

За да стане възможно това при всички държавни, общински или банкови институции са необходими законодателни промени, така че електронно получената информация да е равносилна на тази, отпечатана на хартиен носител.

От НАП уточняват още, че софтуерът не посочва други подробности, като например размер или вид на дълга, ако фирмата има задължения, защото тази информация е конфиденциална по закон.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар