Вход | Регистрация

Екоактивисти алармират: Варненски гори се превръщат в сметища

Варненски природозащитници изпратиха сигнал до компетентните институции за наличието на опасни сметища в гората над „Владиславово”.

Екоактивисти алармират: Варненски гори се превръщат в сметища

Варненски природозащитници изпратиха сигнал до компетентните институции за наличието на опасни сметища в гората над "Владиславово”.

Екоактивистите са притеснени за състоянието на най – долната част на Франгенското плато, която прегръща от север местностите Пчелина, Сълзица, Кочмар, Балам дере, Дъбов дол, Ментеше, Върбановата тумба и стига до Аксаково. Според тях проблемът се неглижира и задълбочава.
През последните години гората системно се използва за изхвърляне на тонове опасни отпадъци. Само в близост до пътя, обикалящ гората, има десетки сметища. Отпадъците са предимно автомобилни – гуми, брони, стъкла, табла, тапицерии, резервоари, но също така има "находища" на строителни, промишлени и битови, пишат в сигнала си от сдружение "Варна диша”.

Според природозащитниците най-обезпокоителният факт е не просто наличието на сметищата, а системното горене на гуми и табла в района, освобождавайки в атмосферата редица силно токсични и опасни химикали, доказано вредни за здравето като хлор, стирол, бутадиен и над 20 вида тежки метали, сред които олово, хром, кадмий и живак.

Дори има обособено място за горене, точно над местност Пчелина, буквално на няколко стотици метра от жилищните сгради. В средата на месец август такова горене вътре в гората предизвика пожар в непосредствена близост до боровете. Единствено своевременните действия на очевидци предотвратиха разрастването му, припомнят екоактивистите.

Оказва се, част от проблема е липсата на обособена площадка за изхвърляне на автоотпадъци, в частност гуми. Сам по себе си този факт е доста стряскащ за град с постоянно население над 400 000 души и поне 100 000 автомобила. От друга страна, липсата на контрол и адекватен синхрон между отговорните институции създава предпоставки за безпощадното отношение към тази и други гори в района и страната.

От "Варна диша” настояват за незабавно провеждане на кръгла маса между всички отговорни институции и заинтересовани граждани, с оглед на бъдещи действия по изчистването и възстановяването на тези територии. 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар