Вход | Регистрация

Експерти разрешават мечешки проблеми в Централния Балкан

Осем екипа следят за проблемни ситуации с кафяви мечки на територията на националния парк

Експерти разрешават мечешки проблеми в Централния Балкан
Снимка: Булфото

От 1 август осем специализирани екипи, констатират и оценяват възникнали проблеми с мечки в територията на Национален парк "Централен Балкан".

Регионалните екипи в Тетевен, Троян, Априлци, Стоките, Тъжа, Калофер, Карлово и Антон имат задължение да реагират при, свързани с кафявата мечка, ситуации в Парка, като нападение над домашни животни, сигнали за "проблемни" мечки, загубили страх от хората, търсещи храна в непосредствена близост до хижи и заслони или в присъствието на хора, за уловени живи или убити мечки в резултат на незаконни дейности, намерени мъртви мечки с неизяснена причина за смъртта, информация за мечки, жертви на трафик.

При подаден сигнал за щети, причинени от мечка, за намерена уловена мечка в капан мечка или мъртва, екипите трябва да посетят мястото на произшествието в рамките на 24 часа.

Специалистите ще проверяват също дали жителите на съответните райони спазват условията по издаденото разрешителното за паша, притежават ли съпровождащи ветеринарни документи и др. Те ще могат да изготвят оценка на щетите, причинени от кафяви мечки, да състяват протоколи и предложения към Националната комисия за обезщетяване на собствениците на увреденото имущество.

При потвърдени случаи с "проблемни" мечки, екипите предлагат на Националната комисия към Плана за действие за опазване на кафявата мечка в България мерки за решаване на конкретната ситуация според събраните данни, като при спешност реагират своевременно за решаване на проблема.

За намаляване на конфликтите на хората с мечките, екипите ще изготвят предписания за локални превантивни мерки – изчистване на сметища, използване на електропастири, прогонване и др.

Незабавни действия и мерки се изискват от регионалните екипи при освобождаване от капани или при други обстоятелства, довели до нараняване или смърт на мечка, както и за лечение на ранените животни.

Предвидена е възможност, при необходимост, към регионалните екипи да се канят и допълнителни членове – представители на неправителствени организации, на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, на регионални структури на Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по горите и др.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



gabrovonews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар