Вход | Регистрация

И Полша пострада от наводненията, водата приижда към България

И Полша пострада от наводненията, водата приижда към България
Снимка: Север.бг

Около 20 души са евакуирани от селището Тарносура, Любелско войводство в Полша, предаде БНР. Най-тежко е положението в южната част на страната. Водата е заляла пътища и мостове наводнени са жилищни и селскостопански сгради. Военнослужещи и пожарникари изграждат диги с торби с пясък и изпомпват водата от наводнените територии.

У нас нивото на река Дунав при Лом се е покачило с 54 сантиметра през последното денонощия и е достигнало 824 сантиметра. Най-ниските части на пристанището са под вода. Работата продължава само на високите кейове на пристанищния комплекс. На останалите дейността е преустановена и е изключено електрозахранването. Обявена е  трета степен от плана за защита населението  - опасност от наводнение. По най-застрашените от заливане места се изграждат земно-насипни диги, предаде още националното радио.

В началото на българския участък на реката при Видин нивото е в застой от 20:00 ч. миналата вечер и тази сутрин е отчетено 829 сантиметра. Въпреки това работят отводнителните помпени станции и остава в сила първия етап от плана за действие при високи води на реката.

При Никопол през последното денонощие нивото на Дунав се е покачило с 50 сантиметра и вече достига 680 сантиметра. Ако се вдигне с още 20 сантиметра ще бъде обявена първа степен на опасност от наводнение. Положението е сериозно и непрекъснато следим нивото, каза кметът на града Емил Бебенов. Критичната точка при Никопол е 800 метра, след което реката излиза от коритото си, предаде кореспондентът на БНР Цецка Николова.

Националният щаб при Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" няма да предлага на Министерския съвет да активира плана за защита при бедствия. Това събощи пред "Хоризонт" директорът, главен комисар Николай Николов. Според него за момента обстановката по българския участък на река Дунав е сравнително спокойна.

Обстановката в българския участък на река Дунав ще се усложнява, като в четвъртък се очаква нивото на реката да се покачи най-много. Това каза за "Хоризонт" директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев като успокои, че няма опасност за хората.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар