Вход | Регистрация

Как да месим неповторимо сладък хляб

Как да месим неповторимо сладък хляб

Ако ви е писнало от хартиения хляб в магазините и искате семейството ви да живее по-здравословно, научете се как да месите неповторимо сладък и лесен за смилане хляб. Тазгодишната програма на Узана Фест 2012 включва две ателиета за месене на хляб, които ще докажат, че процесът далеч не е толкова трудоемък и скъп, колкото повечето хора си мислят.

Процесът на правенето, усещането, че влагаш дух в действието, а и възможността да сложиш на масата току-що приготвен хляб носи неописуема наслада и удовлетворение, обясняват организаторите. Не на последно място, сред предимствата на самоделния хляб е, че можеш да замесиш в него мислите и думите, които искаш да погълнат близките ти.

Това е известната в българския фолклор практика "Наричане", която е свързана с вярата в силата на доброто слово. Важно е с какви мисли месим, защото биополето на дланите е това, което зарежда хляба. 

Собственоръчното приготвяне на хляб може да бъде много лесно, защото в магазините се предлагат готови смеси, които изискват само малко месене и за десетина минути питката се търкулва към фурната. Ако пък искате да свършите целия процес, тогава освен домашна мая - квас, може да си направите и ръчна мелница – два камъка между които се поставя зърното и чрез триене на камъните се получава брашно. Проста технология, която във времето е била развита в познатото ни колело на мелниците. Не забравяйте, че колкото по-грубо смляно е брашното, толкова повече му се запазват полезните свойства.

Машинизираният процес на хлебопроизводството в наши дни отдалечава човека от идеята за единство с природата. За това като част от програмата на Узана Поляна Фест тази година сме предвидили две ателиета за месене на хляб. Надяваме се да ви видим там, а до тогава ето едно традиционно българско пожелание за изобилие по темата:

Колкото в тоя кравай зрънца – млети и премлети, трити и претрити, сети и посети, – толкова да има във вашите къщи чест и берекет!

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар