Вход | Регистрация

Рекордна численост на зимуващите гъски

Орнитолозите преброиха около 50 000 червеногуши и над 300 000 големи белочели гъски по време на среднозимното преброяване

Рекордна численост на зимуващите гъски
БДЗП

Около 50 000 червеногуши гъски и над 300 000 големи белочели гъски преброиха орнитолозите по време на среднозимното преброяване на водолюбивите птици в България, информират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Преброяването се проведе от 11 до 13 януари и беше координирано от организацията. Над 200 души, организирани в повече от 40 екипа, отчетоха рекордна за последните 10 години численост на зимуващите гъски.

Според д-р Николай Петков, ръководител на международната група за опазване на червеногушата гъска, оценената численост на вида се равнява на близо 100 % от всички птици от вида, срещащи се в целия свят. Резултати от съседна Румъния показват, че там са регистрирани едва около 800 птици. Замръзналите водоеми и обилните снеговалежи на север от границата вероятно са принудили гъските да се концентрират в традиционното си убежище в Крайбрежна Добруджа в търсене на храна.

"Сега повече от всякога се увеличава нашата отговорност за опазването на този застрашен от изчезване вид, особено предвид факта, че популацията му е намаляла наполовина през последните две десетилетия”, коментира д-р Николай Петков. Тази отговорност се повишава предвид установените сериозни заплахи за вида у нас. Силната ловна преса и многобройните бракониерски прояви през двата почивни дни влияят изключително негативно върху вида.

Сред други установени заплахи по време на преброяването бе изсичането на гнезда на водолюбиви птици като чапли и лопатарки в една от най-многобройните чаплови колонии у нас. Бракониерски набези са допринесли за унищожението на 30 гнезда на чаплови птици в района на яз. "Каменец” в Плевенска област.

Освен многобройните гъши ята, пред биноклите на преброителите преминаха и други интересни пернати - кадифени потапници, малки и големи нирци, жерави, пойни лебеди, голяма черноглава чайка, морски орли и много други.

Резултатите от наблюденията за предходни години показват, че значително по-малко са птиците, които зимуват у нас в сравнение с началото на отчитане на техния брой. Така например през 1997 г. са регистрирани общо над 703 хиляди индивида водолюбиви птици в цялата страна, а през зимата на 2012 г. бяха регистрирани едва 25% (около 274 хиляди). Настоящите предварителни цифри са за над 300 хиляди индивида, които са все още многократно по-малко от тези установени в началото на периода на отчитане.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000.

Партньори в преброяването са Изпълнителна агенция по околна среда, Сдружение за дива природа "Балкани”, Българска орнитологична централа и Федерация "Зелени Балкани”. Министерството на околната среда и водите (МОСВ), ловни сдружения.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар