Вход | Регистрация

Рекултивират една от клетките на депото

Към момента там са депонирани 664 878 тона твърди битови отпадъци, които отговарят на прогнозните количества на проекта

Рекултивират една от клетките на депото
Снимка: Община Русе

Днес бе направена първа копка по рекултивацията на Клетка 1 на Депото за твърди битови, производствени, строителни и опасни отпадъци в Русе.

Водосвет отслужи отец Марин в присъствието на кмета на Общината Пламен Стоилов, зам.-кметът Свилен Иванов, директорът на РИОСВ – Русе Дауд Ибрям и представители на фирмите – изпълнители на проекта.

Основният проект на Депото е разработен от датската фирма "COWI” през 2002 г. и е изграден по програма ИСПА. Депото е открито през 2006 г., когато започва запълването на клетка 1, клетката за строителни отпадъци и клетката за опасни отпадъци.

Към момента в клетка 1 са депонирани 664 878 тона твърди битови отпадъци, които отговарят на прогнозните количества на проекта. Същата бе запълнена до края на месец март 2013 г. Общата проектна площ за закриване след предепониране и преоткосиране на отпадъците е 35 декара.

Закриването и рекултивацията на клетка 1 включва техническа и биологична рекултивация.

Техническата рекултивация включва - горен изолиращ екран, който се изгражда с цел повърхностно запечатване на депото. С него се осигурява защита от проникване на повърхностни води в отпадъчното тяло на депото, опазване на атмосферния въздух и повърхностните води от замърсяване от отпадъчното тяло. Рекултивиращият пласт е 1 метър - 0,7 м льос и 0,3 м хумус.

Биологичната рекултивация включва изпълнението на комплекс от лесотехнически, агрохимически, технологични и мелиоративни мероприятия. Теренът предвиден за биологична рекултивация е 30 декара. Предвидени са култури за посев, наторяване, поливане и др.

Предвидено е и изграждане на система за улавяне и отвеждане на биогаза посредством газосъбирателен тръбопровод от всеки газов кладенец до Газосъбирателна подстанция.

Срокът на изпълнение на поръчката е 24 месеца.

1373702

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар