Вход | Регистрация

Учени бият тревога: Глобалното затопляне се ускорява

Учени бият тревога: Глобалното затопляне се ускорява
pixabay

Затоплянето, причинено от човешката дейност, нараства с повече от 0,2 градуса по Целзий на десетилетие, съобщи АФП, позовавайки се международно научно изследване, публикувано в четвъртък.

За периода 2013-2022 г. затоплянето се е ускорило безпрецедентно с повече от 0,2 градуса по Целзий за едно десетилетие, пишат петдесет учени в сп. "Ърт систем сайънс дейта", базирайки се на методите на Междуправителствената експертна група за климатични промени, който е структура към ООН.

Целта на изследването е да идентифицира актуалните показатели от доклада на Междуправителствената експертна група от 2021 г. Учените актуализират данните всяка година, за срещите на КОП и политическия дебат. Настоящото десетилетие е определено като решаващо за спасяването на заложената от Парижкото споразумение от 2015 г. цел.

Това е напомняне каква е реалността. Спешно трябва да се намалят световните емисии на въглероден диоксид и метан, за да може да се ограничи глобалното затопляне, каза пред журналисти френският палеоклиматолог Валери Маон-Делмот, която е сред авторите на изследването.

Представители на всички държави се събраха в Бон за технически промени по подготовката на срещата КОП28 - голямата конференция за климата, предвидена от ООН за края на годината в Дубай. Там проблемът за употребата на енергия от изкопаеми горива ще бъде централна тема.

Новите оценки, публикувани в четвъртък, заедно с друга публикация, очаквана през септември, са първата "световна сметка" за ангажиментите на отделните държави да превърнат в действия Парижкото споразумение. Според него затоплянето трябва да се ограничи до 2 градуса по Целзий, а ако е възможно - до 1,5 градуса спрямо прединдустриалната епоха, пише "24 часа".


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар