Вход | Регистрация

Етнографски комплекс "Драсова и Рашова къщи"

1 от 2
За контакти:
Ловеч ул. Христо Иванов 16
телефон: 068/601 399
Информация:

Музеят се намира по пътя за крепостта в Ловеч. Едно много тихо и спокойно място в старинния кварта Вароша. Обгърнат от тишина и спокойствие, неусетно човек се пренася в миналия век. Двете къщи, почти еднакви на външен вид, са принадлежали на заможни ловешки семейства.

 

Драсовата къща е строена в първата половина на ХIХ в. и е една от най-типичните за района и запазени в архитектурно отношение сгради.Експозицията пресъздава домашната уредба на заможно търговско семейство в периода на преход от традиционния възрожденски към градския бит, със силно западноевропейско влияние.



Експонатите са оригинални и са принадлежали на стари ловешки семейства, живели в края на ХIХ в.В отделните стаи на жилищния етаж са показани всички характерни за ловешката къща елементи.Съседната Рашова къща е от почти същия архитектурен тип, строена около 1835 г., завещана на Историческия музей от последния й собственик Ненчо Рашев - културен деец, музикант, събирач на народно творчество.

Съобразно външната архитектура, разположението и вътрешното разпределение на къщата, експозицията отразява домашния бит и култура на средно заможен ловешки интелигент от 30-те - 40-те години на ХХ в.



Добави коментар