Вход | Регистрация

Жертвите при взрива при Горни Лом може да са 15

Жертвите при взрива при Горни Лом може да са 15
Снимка: Thinkstock/Guliver

При взрива, който избухна вчера във видинското село Горни Лом в цех за обезвреждане на боеприпаси, по неофициални данни, цифрата на загиналите варира между 10 и 15 души, които в момента на взрива са били в помещението.

Все още обаче няма официално потвърдена информация за жертви и за точната причина за експлозията, съобщава БНР.

Министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков заяви, че се смята, че 15 души са били в завода по време на взрива. От тях – трима ръководители и 12 работници.

Има надежда, че някой може да не е бил там. В момента започва преглед на заснетото от безпилотните самолети.

Заводът за боеприпаси в село Горни Лом ще бъде затворен, каза още Христосков. Седем акта и 13 предписания са били наложени само тази година от трудовите инспектори, които са участвали и в последната проверка на 6-и август. Министър Христосков добави, че голяма част от предписанията не са били изпълнени. Установено е старо работно оборудване, липса на втори изход от цеха за утилизация на боеприпасите, съхранение на взривни вещества на необезопасени места.

В района може да се влезе най-рано 24 часа след последния вторичен взрив, който е бил регистриран в сряда в 21.45 часа. Тогава ще бъдат използвани топлинни камери, безпилотен самолет и евентуално специализиран робот.

Трите пострадали жени са се намирали на портала, който е на километър разстояние от мястото на взрива.

Собственикът на предприятието Валери Митков каза, че според него в момента на взрива вътре са били неговият син, който е изпълнителен директор на завода, началникът на смяната и технологът на фабриката.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов припомни снощи, че в същата фабрика е имало подобен инцидент и през 2010-а година и допълни, че преди 15 дни е извършена последната цялостна проверка, при която са открити нарушения, за които са издадени съответните нормативни актове.

Фабриката е собственост на фирма "Видекс" АД - бившият завод "Миджур" за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Те са произвеждали взривни материали за минната промишленост.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар