Вход | Регистрация

Занижен контрол към "легналите полицаи" в Централния Север

Това констатира Апелативна прокуратура-В.Търново и разпореди незабавно отстраняване на такива съоръжения, неотговарящи на изискванията

Занижен контрол към "легналите полицаи" в Централния Север
Снимка: Булфото

Занижен контрол и бездействие установи Апелативна прокуратура - Велико Търново при спазването на изискванията за "легнали полицаи" на територията на 5-те области в Централния Север – Плевен, Ловеч, В.Търново, Габрово и Русе, които представляват апелативния район.

АП се самосезира и извърши проверки по места относно спазването на изготвена преди 3 години "Наредба за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта за движение и изискванията към тях". Оказва се, че тази наредба масово е пренебрегвана и от АП информират, че ще вземат незабавни мерки.

"Легналите полицаи" трябва да отговарят на определени изисквания, за да не се превърнат в заплаха за безопасността на движението. Според тези изисквания много от изградените преди 2012 г. съоръжения не отговорят на изискванията като параметри, форма и вид строителни материали.

Несъответстващите изкуствени неравности трябваше да бъдат премахнати в срок от една година, а за срок от три години да бъдат приведени в съответствие с изискванията  на Наредбата. 24.07.2015 г.беше датата, на която изтече последният срок.

Проверките на АП констатират, че масово неотговарящите бна изискванията съоръжения не са премахнати или не са изпълнени качествено. Оправдания за това управата на някои общини намира в липсата на средства в бюджета или близостта на "легналите полицаи" до училища и детски заведения. Във връзка с последното АП разпорежда незабавни мерки  по охрана и обезопасяване на тези участъци

Общините, където са установени нередности са уведомени от Прокуратурата с писма, налагащи незабавно премахване или привеждане според изискванията на Наредбата на изкуствените неравности на пътното платно, както и осъществяване на задължителен периодичен контрол.

При неизпълнение на разпорежданията прокуратурата ще оспори пред Административен съд бездействието на съответните общини. Съществува възможност и те да бъдат съдени при възникнали ПТП и повреди на автомобили заради "легнали полицаи".

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар