Вход | Регистрация

Започнаха празниците на Искърското дефиле

Започнаха празниците на Искърското дефиле

Със среща на творците от общините Мездра, Своге и столичния район "Нови Искър”  бе открито 24-то издание на традиционните Празници на Искърското дефиле. Домакин на съвместната инициатива на трите общини, която датира от края на 80-те години на миналия век, е район "Нови Искър”. Срещата на творците под надслов "Искърското дефиле в слово и багри” се проведе в манастир "Св. 40 мъченици” в с. Доброславци. Мероприятието бе открито от Даниела Райчева, кмет на район "Нови  Искър”.

"Мястото, на което сме се събрали днес е последният културен обект, който открихме на територията на района, заедно с кмета на с. Доброславци Светла Крумова. Този храм бе изграден благодарение усилията на семейството й. Не случайно избрахме вас - хората на творчеството и изкуството, за да стартираме празниците на Искърското дефиле и да изкажем от името на трите общини нашето уважение към всеотдайния ви труд. Пожелавам ви много творчески успехи. Вярвам, че ще обмените ценния опит помежду си и ще запазите дългогодишното приятелство между Своге, Мездра и Нови Искър в различни сфери на дейност” - каза Райчева.

Всеки творец представи част от свое произведение. Първи се изявиха талантите на община Мездра. Главният библиотекар на НЧ”Просвета” – Мездра  Павлина Русева представи стихотворението "Желание”. Поетесата Рени Митева рецитира "Дядовата къща” и "Ключ”, Тодорка Василева се изяви с "Кръговрат”. Писателят Цветко Стеев прочете откъс от историческия си роман "Великият Сирм срещу могъщия Филип”. Творецът подари свои книги на Райчева, а тя ги дари на читалищата в Нови Искър и Доброславци.

Психологът в СУ ”Иван Вазов” - Мездра Емилия Гарванска представи аналитичната творба  "За прошката”, председателят на краеведското дружество Мирослав Гетов се изяви с очерк за Георги Димитров от с. Лик - един от петимата майстори на окарината в България. Поетът Калин Топалски представи стихотворенията "Ако на този свят” и "На мен ми стига”, Иванка Начева рецитира творбата "Това съм аз”, а председателят на литературен клуб "Христо Ботев" в Мездра Светла Дамяновска зарадва творците с разказа "Обикновена мъка”.

След презентациите на творците от Мездра се изявиха представители на изкуството от община Своге и район "Нови Искър”. Първото мероприятие от XXIV-те Празници на Искърското дефиле завърши с "историческа разходка”, в която кметът на с. Доброславци представи историята на новоизградения манастир "Св. 40 мъченици”.  

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар