Вход | Регистрация

Близо 1000 души в подкрепа за достъпна среда

Близо 1000 души в подкрепа за достъпна среда
Снимка: Булфото

Близо хиляда души в Плевен са участвали в подписката "Изборът" за осигуряване на достъпна обществена среда на хора с уврежданията. Организаторът Върбан Мончев, самият той в инвалидна количка казва, че в седемдневната кампания, организирана от Центъра за независим живот, са поставили урни, в които минувачите по централните улици на 18 градове в страната са пускали бюлетини.

Според Мончев най-често местните власти изпълняват изискванията формално като изграждат подходи за инвалидни колички, платформи или подвижни столове, които са неудобни за ползване. В повечето случаи са стръмни, тесни, повдигнати от тротоарите и хора с увреждания не могат сами да използва съоръжението, а трябва да търсят помощ от случайни хора.

Има и добри подходи, които осигуряват достъп само до партера на сградите, след което асансьорите са тесни за инвалидни колички и хората не могат да стигнат до мястото, за което са тръгнали.

Върбан Мончев даде примери в Плевен за трудно достъпни сгради - службите на НОИ и ЕСГРАОН, синдикатите, Втора поликлиника, залата "Катя Попова", много търговски обекти по Старата главна улица, както и централния търговски комплекс.

Подписката и събраните бюлетини ще бъдат внесени при министър-председателя Бойко Борисов с предложение правителството да предприеме допълнителни мерки за осигуряване на достъпна обществена среда.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар