Вход | Регистрация

"Обществен барометър": Какво лечение предпочитате - с билки или с антибиотици?

"Обществен барометър": Какво лечение предпочитате - с билки или с антибиотици?
Getty Images

Седмицата започна с един красивия и цветен празник - Еньовден, който от далечни времена се отбелязва по българските земи като празник на билките. Според народните вярвания, в дните около лятното слънцестоене билките достигат огромна лечебна сила.

Решихме да свържем въпроса в седмичната ни анкета с лечебните свойства на билките и ви попитахме: Какво лечение предпочитате - с билки или с антибиотици? 76.9% от участвалите в анкетата предпочитат лечение с билки, 15.4% - лечение с антибиотици, а 7.7% не могат да преценят.

Резулататите са красноречиви. Все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти. Но в това няма нищо чудно, тъй като през последните години официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението. Все повече медици предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.

В България съществува огромно разнообразие на лечебни растения, което ни нарежда в челната тройка на най-големите производители и износители на билки в Европа. Само експортната ни листа съдържа няколкостотин вида. Наш основен конкурент при диворастящите билки е Албания, а при култивираните – Полша, съобщава Марлена Стояновска, председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите, цитирана от Българско национално радио. Въпреки икономическата криза, обемът на изнасяните български билки продължава да расте и се движи около 15 хиляди тона годишно. А ако към този износ причислим и растителните подправки, ще получим количество от около 20 хиляди тона.

От всеизвестните народни лечители Ванга, Петър Дънов и Петър Димков произлизат множество билкови рецепти за какво ли не. Но все пак  билките трябва да се използват много внимателно. Преди да използвате някоя билка, трябва предварително добре се осведомите за лечебните й способности, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания. И все пак е добре да знаем, че някои заболявания или възпаления не могат да се излекуват с народна медицина.

Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър Флеминг. През 1942 г. подобните на него медикаменти се обединяват под общото име антибиотици. Антибиотик буквално от старогръцки означава "срещу живото". Това е вещество или съединение с подчертан биологичен ефект, изразен в унищожаването или забавянето на растежа на микроорганизми, като бактерии, гъби и протозои. Антибиотиците имат бурно развитие, радват се на нестихващ интерес и научни разработки в медицината. Въпреки, че с тях се лекуват болести като туберколоза, бронхопневмония, сифилис, диария, гонорея, респираторни заболявания, гнойна ангина, Лаймска болест, антибиотиците остават лекарства, обект за заблуди, неправилно предписване, неинформираност и лекомислие от страна на лекари и пациенти.

Ще заключа, че и лечението с билки, и това с антибиотици могат ефективно да ни помагат за какъвто и да е бил здравословен проблем, но само след като сме се консултирали с лекар по въпроса.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар