Вход | Регистрация

Абитуриентите започват да се осигуряват сами

Абитуриентите започват да се осигуряват сами
Снимка: Булфото

За всички завършили средно образование, без значение дали са приети във висше учебно заведение, влиза в сила правилото, че трябва да се осигуряват сами, докато постъпят в новото си учебно заведение.

По закон в България след неплащане на здравните осигуровки в рамките на три последователни месеца се спират пациентските права и не може да се ползват безплатните здравни услуги, осигурени от НЗОК.

Затова всички абитуриенти, които не са започнали работа и планират да учат, трябва да внесат сами здравните си вноски, като подадат и декларация Образец 7 в офиса на НАП по постоянен адрес.

Месечният размер на вноската е 16,80 лева и се внася до 10-то число на следващия месец, за който се отнася. Ако трябва от 1 юни сами да внасят здравноосигурителни вноски, до 10 юли трябва да сте внесли сумата, а до 30 юли да сте подали декларация Образец - 7.

В рубриката "Осигуряване", на сайта на НАП – www.nap.bg,  може да направите проверка на здравноосигурителния си статус. Там ще намерите също здравен калкулатор и образец на декларацията Образец – 7.

Повече информация може да получите на  телефона на Информационния център на НАП  0700 18 700 на цената на един градски разговор.



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар