Вход | Регистрация

Безплатни излседвания за сънна апнея

Безплатни излседвания за сънна апнея

Университетската болница "Света Анна" във Варна и местната община стартират програма за безплатни изследвания за сънна апнея. От  днес до края на ноември 300 души със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън ще имат безплатен достъп до акустична рино и фарингометрия. Изследванията ще се извършват във Функционалния кабинет от сертифицирани специалисти от Отделението по УНГ в МБАЛ "Св. Анна - Варна", което разполага с най-високото – трето, ниво компетеност.

Прегледите ще се извършват всеки ден, между 9 и 12,00 ч. Записванията стават на телефон: 052/821-356 или на [email protected].

Съвместната програма за безплатно изследване за сънна апнея на общината и МБАЛ "Света Анна" се превръща в традиция, след като стартира пилотно през 2016 г. В рамките на миналогодишната програма специалистите от екипа на д-р Гален Шиваров успяха да изследват чрез акустична рино и фарингометрия 400 жители на община Варна. Изследванията позволиха прецизно установяване на анатомичните причини за обструкция на горните дихателни пътища на записалите се пациенти със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън.

Диагностичното изследване не е платено от НЗОК и практически лишава голяма част от страдащите от този проблем да проверят състоянието си и да продължат с лечението си, което е финансирано от здравната каса, обясни д-р Гален Шиваров. Специалистът припомня, е състоянието не е безопасно и изисква навременна адекватна диагностика и последващо лечение.

В цифри ефективността от пилотното издание на програмата изглежда така: От преминалите през програмата в 2016 г. 400 души 271 са установени като рискови, а при 129 са установени показателли в норма. От 271 рискови 79 са определени като гранични, а другите 193 – като тежки. 221 са с обструкция на двете нива, 29 – на носно дишане, 19 – на фаринкс.

След диагнотични уточнения 366 от 400 изследвани са получили препоръки за последващи оперативни интервенции, поети от НЗОК, които ще позволят значително подобрение, коментира д-р Шиваров.

След първоначалния скрининг, който МБАЛ "Света Анна" и Община Варна извършват безплатно, финансираните от НЗОК последващи интервенции се поемат от специалисти по УНГ или от пулмолози.

"Сънната апнея е широко разпространена в популацията и въпреки рисковете, които крие, се подценява – както от пациентите, така и от здравната ни система, макар че касае всички – от бебета до възрастни хора, коментира доц. д-р Диана Петкова, специалист по медицина на съня от МБАЛ "Св.Марина" и председател на Българското дружество по белодробни болести. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар