Вход | Регистрация

Допълнителни 4 милиона за Фонда за лечение на деца в чужбина

Ще бъдат предприети мерки за стабилизиране на Фонда

Допълнителни 4 милиона за Фонда за лечение на деца в чужбина
Снимка: БГНЕС

4 милиона лева допълнително са осигурени за Фонд за лечение на деца в чужбина. Това обяви пред БТВ директорът Павел Александров, който беше върнат на поста от служебния министър д-р Мирослав Ненков.

След разговор между д-р Ненков с финансовия министър Румен Порожанов се реши Министерството на финансите да отпусне сумата.

"Фондът имаше заложени около 6 млн. лв. - парите бяха малко и не бяха планирани добре. Тези пари са изхарчени, но Фондът може да разчита на още 4 млн. лв. до края на годината", обясни Александров.

Той гарантира предприемането на мерки за ефективно организиране на получените средства, като на среща със заместник-министрите на здравеопазването ще се обсъдят възможностите за стабилизиране на Фонда.

Директорът на Фонда изказа съмнението си за дублиране на разходите, което е довело до бързото им изразходване. До момента е финанасирано лечението на 700 деца, а на още 30 предстои разглеждане на случаите им.

"Очакваме до края на годината да е започнало лечението на около 600 деца, имаме клиники в чужбина, с които работим, имаме остатъци, които ще съберем. Хубаво е да успокоим родителите, че ще направим всичко възможно и няма проблем с Фонда", увери Павел Александров.

Сред децата, чието лечение ще бъде финансирано, е и 10-годишният Кристиян, който изпадна в будна кома след падане от 10 метра във фонтана на НДК в София.


"Фондът не финансира само лечение, което не се извършва в България - случаят е особен заради клиничните пътеки и това, че не го приемат в болници. Фондът е точно за това - да подпомага системата за случаи, в които тя не се справя", допълни Павел Александров.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар