Вход | Регистрация

Имало и "мъжки грип"

Имало и "мъжки грип"
Снимка: Thinkstock/Guliver

Грипозната вълна е тук и вече се улавя във въздуха. Усеща се също с кихане и кашляне в този или онзи офис. А само това е достатъчно някой да го хване вируса. Кой обаче се разболява най-често? Мъжете или жените?

Оказва се, че мъжете! Те боледуват поради липсата на женски полови хормони. Според учени от Харвардския университет липсата на естроген прави господата по-податливи на пневмония и други респираторни заболявания, защото така имунната им система отслабва и те се разболяват по-лесно.

Изследван е ефектът на бактериална пневмония върху мишки, като техните бели дробове са били заразени с болестта. Проф. Лестър Кобзик открил, че женските мишки са естествено по-устойчиви на заболяването. Тази устойчивост се дължи на ензима NOS3, който се активира чрез освобождаването на женския полов хормон естроген.

Чрез инжектиране на доза естроген както на мъжките, така и на женските мишки възстановяването на белите им дробове било много по-бързо в сравнение с нормалните мишки.

Екипът се надява, че това откритие в бъдеще може да бъде използване за засилване на устойчивостта срещу често срещани и сериозни инфекции в белите дробове и да се възпрепятства прерастването на грима в пневмония.

Така че мъже, честито. Вече си имате и "мъжкият грип" и това не е мит.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар