Вход | Регистрация

Как да приготвяме правилно 6 суперхрани?

Открийте баланса между суровите и готвените храни

Как да приготвяме правилно 6 суперхрани?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Зеленчуците съдържат антиоксиданти, които се усвояват значително по-добре от тялото, ако са приготвени по правилния начин. За да усвояваме максимално полезните им съставки, трябва да има баланс между суровата и приготвената храна, наблягайки на пресните плодове и зеленчуци.

Вижте кой е най-здравословният начин за приготвянето на 6 суперхрани:

Лилави картофи

Как да ги приготвите: Подправете с куркума или къри на прах, овкусете с кокосово масло и печете в умерена фурна. Варенето на лилавите картофи ще осуети освобождаването и усвояването на антоцианините, заради водата. Ако ги печете, то тогава нещата стават съвсем различни. Особено и ако добавите подправка богата на фитохимикали, каквато е куркумата.

Кромид лук

Как да го приготвите: Нарежете лука на едри парчета или шайби и го оставете така за около 15 минути. Печете на температура между 190 и 204 градуса в продължение на 20 минути. Когато нарежете лука и го оставете да престои, се освобождават ензимите, съдържащи се в него - серните съединения. Печенето запазва фитохимикалите, а като бонус получавате сладкия и карамелизиран вкус.

Царевица

Как да я приготвяте: Печена, но също така можете да я сварите заедно с картофи, чушки, лук под формата на бистра супа. Сложете любимите си подправки, а след като я снемете от огъня, добавете и пресен магданоз, мащерка или босилек. В случай че приготвяте царевицата печена, ще можете да запазите съдържащите се в нея фитохимикали. Но не се притеснявайте да я варите, защото ползите и хранителните вещества ще бъдат запазени в бульона.

Моркови

Как да ги приготвяте: Измийте, тънично обелете горния слой, нарежете и ги изпечете с малко масло на умерена температура. Може и да ги варите. Съдържащите се в морковите полиацетилени са концентрирани в близост до кората и рискувате да ги загубите, ако не ги приготвите по правилния начин.

Магданоз

Как да го приготвяте: Направете си магданозена салата, например Табуле. Магданозът е много богат на флавоноиди и особено подходящ за запазване на доброто здраве. Бори се успешно срещу раковите клетки и алкализира организма.

Чушки

Как да ги приготвяте: Печете ги във фурната или на грил, но също така са подходящи и сушени. Най-добре е да са подготвени на скара, за да се запазят съдържащите се в тях фитохимикали, а мазнината ще спомогне усвояването на ценни каротиноиди.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Fitwell.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар