Вход | Регистрация

Катастрофа виси над болниците

Сдружението на областните болници в България излезе днес със становище, че големите лечебни заведения у нас са на косъм от финансов колапс, породен от недофинансиране от Здравната каса.

Според директорите на болниците, в момента 33% от дейността им не е заплатена, вследствие от Постановление номер 94 на Министерския съвет от 25 април, с което се въвеждат фиксирани бюджети.

Забранява се и реимбурсиране на надлимитната дейност, което означава, че стационарите ще натрупат дългове, които не могат да върнат.

Болничните директори изготвиха декларация, в която заявяват, че са загрижени за областното здравеопазване. Документът е разпратен до Министерството на здравеопазването, Народното събрание, НЗОК и медиите.

"Лекували сме около 40 % от хоспитализираните пациенти, а сме получили 20 % от бюджета на НЗОК за болнична помощ. Клиничните пътеки са недофинансирани на 100 % в педиатрия, неонатология, инфекциозните болести, каквито няма в частните лечебници. На наш гръб са и здравнонеосигурените пациенти. Надлимитната дейност се изплаща с два месеца закъснение", заяви председателят на болничното сдружение д-р Иван Светулков, който е и шеф на болницата в Търговище.

Последиците от тази недалновидна политика, според него, ще бъдат катастрофални. Скоро болниците могат да се окажат и без лекари. Ще стане невъзможно разплащането с доставчици на медикаменти, на ток и вода. Ще се наложи да се намалят заплатите на персонала и квалифицирани кадри ще напуснат, каза още д-р Светулков.



Източник: Dariknews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар