Вход | Регистрация

От днес възстановяването на здравни права е два пъти по-скъпо

Плащат се пропуснати вноски за 5 години назад

От днес възстановяването на здравни права е два пъти по-скъпо
Снимка: Thinkstock/Guliver

Почти двойно по-скъпо е възстановяването на здравни права от днес, 28 декември. Пациентите с неплатени вноски за здраве ще трябва да платят за последните 5 години, а не както досега за 3 години.

Промяната се налага след приетите изменения в Закона за здравното осигуряване. Те бяха публикувани в Държавен вестник още през юни и влизат в сила шест месеца по-късно.

При три неплатени здравни вноски пациентът губи право да бъде лекуван по Здравна каса. Минималната месечна здравноосигурителна вноска е 16,80 лева. За всеки неплатен месец се начислява и лихва. Това означава, че хора с пропуснати здравни права, ако искат да ползват безплатна медицинска помощ, трябва да платят вноските си за пет години назад, тоест около 1400 лева, информира БГНЕС.

В случай че лицата с прекъснати здравни права имат по-стари задължения (от тези през последните 15 месеца), преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление, в което да опишат поредността на погасяване на дължимите вноски и лихви. Ако това не бъде направено, парите ще отидат за покриване на най-старите задължения.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар