Вход | Регистрация

Пет хитринки да не пълнеем през зимата

Яжте всичко по-често и по малко

Пет хитринки да не пълнеем през зимата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Казват, а и практиката го доказва, че през зимата качваме някое и друго килце. Просто защото организмът се нуждае от по-калорична храна и трупа запаси, за да изкара студените зимни месеци. А, и се застояваме повече на едно място и това неимоверно е причина, кантарът да отчита повече.

Има ли друг вариант? И може ли да не напълняваме през зимата?

Може стига да спазваме пет ценни съвета за храненето.

Код "Белтъци" - Обичате месо, няма проблем! Нека да е  пилешко или свинско, но без мазнини. Може да разнообразите и с риба, която е богата на полезни веществаБелтъчното меню позволява да ядете пържола и зелена салата на обяд и вечеря. Ако не можете без закуска - изяжте една ябълка или две варени яйца. 

За лека и приятна вечеря може да приготвите зелена салата - айсберг или комбинация от лоло верде, лоло росо и рукола; с риба тон и консервиран нахут. За дресинг използвайте мазнината от рибата и сока от нахута в комбинация със сок от лимон.

1440008

Стриктни за 90 дни - О, цели 90 дни! Какво ще се яде? Всичко, но разделно. Режимът представлява редуване на менюта на 4 дни - първия ден се ядат белтъчини (месо, риба, млечни продукти, яйца и салата), втория - варива (ориз, боб, леща), третия - въглехидрати (тестени храни, паста) и четвъртия - плодове.

Всеки ден закуската е от два еднакви плода, кафето е без захар, а вечерята е до 20 ч. На 29-ия ден се пие само вода и така три пъти... докато зимата свърши.

Старата мода - суровоядство - Актуална винаги! Разрешено е да се ядат храни, чийто произход не е животински... и при положение че не са минали през топлинна обработка. Минете ли на суровоядство, наблегнете на плодовете и ядките. В една шепа сурови ядки се съдържат белтъчини, необходими за дневното функциониране на организма.

Яжте зелена салата. Айсберг, спанак, рукола или италиански специалитети, пресни или сушени домати, семена и консервиран нахут - идеално.  Прекрасно предложение за този сезон е витаминозната салата от червено цвекло. Към настъргания корен можете да добавите настърган морков и да гарнирате с орехи и дресинг от лимон и зехтин. 

1440007

Глад за ден - Не искате и не можете да отслабнете през зимата, тогава е хубаво да проявите усилия все пак да не напълнеете. Ако можете, прочиствайте организма с един ден глад седмично. През този ден може да пиете фрешове и ако е наложително - да ядете ябълки.

Раздели храната - Разделно, също добре познато, но не в смисъла да отделяте белтъчините и въглехидратите. По-строго разделно - яжте само един вид храна за целия ден.

Ако в понеделник сте решили да сте на месо, но ви се ядат и картофи, оставете ги за вторник. Единия ден яжте само свинска пържола на обяд и вечеряйте с пилешко, а другия си позволете 2-3 порции картофи соте. Редувайте с оризови, зеленчукови, плодови дни и дори дни на паста или пица.

Ако не можете да изпълните всичко това, то поне се хранете по-често, но с малки порции, старайте се да не ползвате сол, пийте много вода и ограничете алкохола.

 

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: Труд
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар