Вход | Регистрация

Предупреждават за риск от малария

Предупреждават за риск от малария

Заради засиления мигрантски поток към България и страните от ЕС от държави с разпространена малария е налице риск от възстановяване на местната трансмисия на заболяването. Това предупредиха от Регионалната здравна инспекция(РЗИ) във Варна.
 
През миналата година у нас са регистрирани 28 случая на малария. Диагнозата е доказана при 9 българи (от които един починал), двама чужденци и 17 бежанци, настанени в центровете в Любимец, Харманли и София.
 
С настъпването на потенциалния малариен сезон, който в нашата страна е от април до октомври, се повишава рискът за заразяване на специфичните преносители (комарите от род Anopheles) и възникването на местни случаи на малария, съобщават още от РЗИ – Варна.
 
В България има 39 вида кръвосмучещи комари. От тях във Варненска област са установени 22 - 3 маларийни и 19 немаларийни. Рискови по отношение на инфекциите, пренасяни от тях, са курортните комплекси "Златни пясъци", "Камчия" и "Шкорпиловци”, местностите "Черноморец”и "Фичоза”, Морската градина, Аспаруховския парк, деретата във Варна, блатата около Казашко, Езерово, Страшимирово, Разделна, Белослав и Фериботен комплекс, лонгозните гори по поречието на река Камчия в близост до селата Старо и Ново Оряхово, Пчелник, Венелин, Горни Чифлик, Гроздево и Цонево, около язовирите  - Николаевка, Аспарухово и други, допълва" Черно море".  

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар