Вход | Регистрация

Сформират екипи в подкрепа на деинституционализацията на деца и възрастни

Сформират екипи в подкрепа на деинституционализацията на деца и възрастни

В област Добрич стартираха дейностите по обособяване на екипи за специализирана подкрепа и кризисна интервенция в подкрепа на деинституционализацията на деца и възрастни, информираха от Агенцията за социално подпомагане. Екипите ще включват широк спектър от специалисти за пълноценно преодоляване на предизвикателствата, съпътстващи предоставянето на социални услуги за различни рискови групи – деца и възрастни. В проектната дейност е заложено в екипите да се привлекат  специалисти по психиатрична подкрепа и грижа, експерти с медицинско образование, ­психолози  и експерти за овладяване на агресивно поведение и за работа с трудни потребители, превенция и преодоляване на стрес, експерти в социалната работа  и експерти за  оценка на потребностите на потребителите, експерти специалисти по образователни дейности  и експерти за  интегрирани програми за обучение и образование.  Планирано е в рамките на проекта да бъдат наети 84 експерта общо за цялата страна. 
 
От стартиране на дейността през месец април до момента областните координатори са посетили и проучили всички дванадесет функциониращи социални услуги в общността от резидентен тип - Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи без увреждания  - Балчик, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания 1 в Добрич, Център за настаняване от семеен тип за деца имладежи без увреждания – 2 в Добрич, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания – 3 в Добрич, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания – 1 в Добрич; Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания – 2 в Добрич,  Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания – 3 в Добрич, Център за настаняване от семеен тип за дец и младежи с увреждания – 4 в Добрич,  Преходно жилище  - в Добрич, Защитено жилище за лица с умствена изостаналост – 1 в Добрич, Защитено жилище за лица с умствена изостаналост – 2 в Добрич, Защитено жилище за лица с умствена изостаналост – в с. Крушари.
 
През месец май предстои изготвянето на  "Анализ на специфичните потребности от специализирана подкрепа и кризисна интервенция на областно ниво” на база получена информация при реализираните посещения на място в социалните услуги от събрани, обобщени и систематизирани данни в анкетни карти и чек-листи.
 
Дейностите по проект "Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрилата на детето, социалните услуги и социалното подпомагане" стартираха през февруари 2017 г. и ще се реализират до 31 декември 2019 г. Основните цели на Проекта са да се повиши качеството на социалните услуги, да се подпомогне процеса по деинституционализация на деца и възрастни и да се утвърди модела на областно планиране на социалните услуги чрез въвеждане на добри практики. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар