Вход | Регистрация

Съвети за превенция срещу болести

Храните са от природата и заместват антибиотиците

Съвети за превенция срещу болести
Снимка: Thinkstock/Guliver

В сезона на грипа сме. В няколко области на страната вече бе обявена грипна епидемия. Сега зачестяват и най-различни инфекции и болести.

Ето няколко съвета, за приемане на храни с антибактериални действия, с цел превенция. Те са от природата и заместват антибиотиците.

Червени боровинки при инфекции на пикочния мехур:

Те пречат на бактериите ешерихия коли да се задържат по стените на пикочния мехур, вследствие на което се получава инфекцията. При направените клинични изпитания с жени с такива заболявания се оказало, че дамите, които пият  по една чаша сок от червена боровинка дневно са по-малко податливи на рецидивиращи инфекции от тези, които са приемали полезните бактерии Lactobacillus, или пък нищо.

Червените боровинки са по-ефикасни за предпазване от инфекции, отколкото като средство за лечение. За профилактика се препоръчва една чаша сок от червена боровинка дневно. Сокът не бива да е подсладен, тъй като захарта подхранва развитието на бактериите.

1172986

Нар вместо антибиотик срещу инфекции при бъбречна недостатъчност:

Нарът е друг плод с мощно антибактериално действие. Антиоксидантните свойства на нара са отдавна доказани, но напоследък учените установиха, че той убива болестотворните бактерии. 

При клинично изпитване сред пациенти с бъбречна недостатъчност, поставени на хемодиализа, се оказало, че тези, които пият сок от нар три пъти седмично в продължение на една година, е по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани заради инфекция. Дневната препоръчителна доза е чаша сок от нар дневно. Най-силни антибактериални свойства показва кората на нара. Тя трябва

Медът е сред най-силните природни антибиотици:

Различни изследвания са показали, че медът е много мощен продукт в борбата с инфекциите по кожата и откритите рани. Направени са клинични изпитания сред работниците в златна мина в Южна Африка. Оказва се, че медът е също толкова ефикасен при лечение на повърхностни рани от охлузвания, колкото и конвенционалното фармацевтично лечение, при това много по-евтино. Допълнителни проучвания и изследвания показват, че медът помага за бързото заздравяване на рани, за облекчаване на болката и за намаляване на степента на инфекцията.

Заради антибактериалните си свойства, медът се препоръчва и за директна консумация – той повишава имунитета и помага в борбата с настинките, грипа и респираторните заболявания. Превантивно се препоръчва 1 супена лъжица три пъти дневно, а при остри състояние . веднъж на всеки час. Доказано е, че медът действа ефикасно и срещу хеликобактер пилори, или стомашна язва.

1172980

Чесън и лук вместо антибиотик при грип, простуди и кашлица:

Чесънът от векове е използван като народен лек при кашлица, настинки, грип и инфекции на дихателните пътища. В днешно време и научните изследвания потърждават, че чесънът има антибактериални свойства. Скорошно проучване на Washington State University, публикувано в списанието за антимикробна химиотерапия, доказва, че чесънът е 100 пъти по-ефективен от конвенционалните антибиотици при умъртвяване на кампилобактериите, които причиняват хранителни отравяния.

Чесънът спомага и за разреждането на кръвта, затова обсъдете с вашия лекар включването му в менюто, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, или ви предстои операция.

Лукът има аналогични антибактериални свойства на чесъна. Те се дължат на съдържанието на естествените антибиотици фитонциди, които унищожават бактериите и обеззаразяват въздуха. 

Препоръчва се свеж при настинки, грип, простуди и бронхит. Кашицата и сокът от кромида, благодарение на съдържанието на сяра, успешно лекуват изгаряния, пъпки и обриви. Лукът е изпитано в народната медицина противовъзпалително средство.

1172979

Риган – ефикасен като антибиотика пеницилин:

Популярната билка риган (Origanum Vulgare) има много приложения извън кухнята. В проучване наМедицинския център към Университета в Джорджтаун,  през 2001 г. изследователите откриват, че маслото от риган потиска растежа на стафилококовите бактерии и гъбичките кандида албиканс, с което билката е също така ефективна, както и антибиотика пеницилин.

Салвия – природният антибиотик срещу салмонела, стафилокок и ешерихия коли:

Румънски учени през 2009 г. откриват, че растението салвия (Salvia apiana), познато още като градински чай, ефективно действа при салмонела, унищожава стафилококите и бактериите еширихия коли. Салвията е официално призната от здравната комисия в Германия и Американския департамент по селско скопанствокато антибактериално средство, като USDA дори заявява, че растението е ефективно при лечение на болки в гърлото.

Препоръчва се по една чаша чай от салвия дневно, приготвен от 1 чаена лъжичка сушени листа или 1 супена лъжица прясна салвия, запарени във вряща вода за 3-5 минути.

Други растения и храни, които имат силни антибиотични свойства, са люти чушки, копър, кардамом, джинджифил, пипер, магданоз, босилек, мента, канела, розмарин, горчица. Зелето също е в тази група, тъй като съдържа сяра, която се смята за ефективна при профилактиката на туморите. Зелеви листа, наложени върху гърдите, облекчават и намаляват възпалението при мастит.

<< Sever.bg във Facebook >>



agronovinite.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар