Вход | Регистрация

Съдбата на белодробната болница и Кожния център остава неясна

Общинският съвет ще реши как да процедира едва на последното си заседание на 29 септември

Съдбата на белодробната болница и Кожния център остава неясна
Снимка: Булфото

Бъдещето на Специализираната пневно-фтизиатрична болница "Д-р Трейман" и Центъра за кожно-венерически заболявания във Велико Търново ще бъде решено на последната сесия на Общинския съвет на 29 септември. И двете здравни заведения имат големи дългове и са на ръба на фалита. В качеството си на общинско дружество белодробната болница иска разрешение от общинските съветници да изтегли кредит в размер на 800 000 лева със срок на погасяване 5 години, а кожният център кандидатства за месечна субсидия от 10 000 лева. Общината обаче отказва да одобри кредита и субсидията, аргументирайки се с определеното държавно финансиране за болниците.

Управителите на бившите диспансери се надяват Министерството на здравеопазването да промени методиката си на финансиране и през януари 2012 година да получат повече средства. Друга причина за отказа на Общината е липсата на погасителен план за кредита и документи за произхода на парите за покриване на заема от страна на белодробната болница. Още по-силен довод на градоначалниците е желанието на болницата да гарантира заема си със сградата на поликлиниката, което евентуално ще даде възможност на банката да я продаде и да прекрати дейността на самата болница.

Що се отнася до Кожния център, там нещата стоят по още по-тревожен начин. Само за половин година той е натрупал дългове на стойност 45 000 лева. Ситуацията се усложнява от факта, че Центъра е допуснал преразход на бюджета си по линия на Здравната каса, което автоматично го лишава от финансиране за месец август. Управителката на здравното заведение д-р Румяна Андреева смята, че единственият изход за спасяването му е Общинският съвет да се съгласи да отпусне месечно дофинансиране в размер на 10 000 лева. В противен случай бившият диспансер трябва да затвори врати или да стане отделение към областната болница. Все още действащият кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев контрира, че общината няма средства, за да поеме подобен ангажимент.



Източник: в. "Янтра днес"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар