Вход | Регистрация

Трансплантации на стволови клетки дават шанс на раково болни деца

Трансплантации на стволови клетки дават шанс на раково болни деца

   Приблизително около 140 – 160 деца у нас годишно се новодиагностицират със злокачествени заболявания, а около 35 имат нужда от трансплантация на стволови клетки. Това съобщи доц. д-р Валерия Калева – завеждащ Клиниката по детска хематология и онкология в болница "Св. Марина".

   През последните години трансплантацията на костен мозък и периферни стволови клетки се използва като рутинен метод за лечение на редица хематологични и онкохематологични заболявания при възрастни и деца, а при солидни детски тумори се употребява все по-широко като неконвенционален терапевтичен избор. Подобно при възрастни, трансплантациите на стволови клетки при деца са два вида –  автоложни и алогенни. В първия случай стволовите клетки се получават от самия пациент, а във втория – от костния мозък или кръвта на здрав фамилен или нефамилен донор. Изборът на трансплантационен режим зависи от възрастта на детето и вида на основното заболяване. 
 
  Първата трансплантация на хематопоетични стволови клетки на дете беше осъществена на 13 февруари в Трансплантационния център на болница "Св. Марина". Пациентът е 6-годишно момиче със злокачествен коремeн тумор. Детето е било диагностицирано през 2014 година и първоначално е лекувано с конвенционална терапия. След прогресия на заболяването, през юли миналата година е започнала подготовката за трансплантация. Първоначално стволови клетки са извлечени от периферната кръв, след което са били замразени до подходящия момент за трансфериране, обясни доц. Калева. Момиченцето вече е изписано от болницата и е в стабилно клинично състояние. Предстои му контролен преглед. Още две деца – на 12 и на 15 години, чакат подобна процедура. 
 
  Досега стволовоклетъчната трансплантация на деца се осъществяваше само в едно столично медицинско заведение и често се налагаше пренасочване към чуждестранни онкологични центрове. С разкриването на детския трансплантационен център в УМБАЛ "Св. Марина” този подход се превръща в рутинна практика за раково болните деца. Процедурата струва 100 хил. лв. и е безплатна за пациентите. Тя се поема от Министерството на здравеопазването. В други страни от Европейския съюз подобни трансплантации струват 150 хил. евро.

   Броят на децата със злокачествени болести не се увеличава през последните години, но стават все повече тези, които са ги преживели, именно заради подобреното лечение, коментира доц. Калева.  

източник: dariknews.bg   



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар