Вход | Регистрация

Чакането за направления за специалист отива в историята

От 1 април 2016 г.влиза в сила Наредбата за определяне на здравните пакети

Чакането за направления за специалист отива в историята
Снимка: Thinkstock/Guliver

Отпадат направленията за специалист, лабораторни изследвания и диагностика със скъпа апаратура, считано от 1 април 2016 г. В зависимост от възрастта си и специфичните за нея заболявания всеки пациент ще има право на определен брой прегледи и изследвания годишно.

Това става факт с Наредбата за определяне на здравните пакети, подписана преди дни от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и публикувана на сайта на здравното ведомство. Тя ще бъде обнародвана в Държавен вестник до края на декември.

Предвидените промени имат за цел да спрат чакането пред кабинетите на джипитата и отказ да се даде направление, защото са свършили за месеца.

От 1 април влизат в сила двата пакета от здравни дейности - основен и допълнителен, които са гарантирани от бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Разходите за лечение по тях ще се поемат изцяло от касата.

В основния пакет влиза лечението на рискови за страната болести, планирано за изпълнение без отлагане във времето, а в допълнителния - дейности, които по медицинска преценка могат да бъдат отложени, но за не повече от два месеца.

Друго нововъведение е, че пациентите, които минават на преглед, ще бъдат отчитани по електронен път. Личният лекар ще ни вика за профилактика в точен ден и час. Освен това джипито ще е задължен да ни информира за провеждането на годишния преглед, като ни се обади по телефона, изпрати писмо, електронно съобщение или остави обява на достъпно табло в лечебното заведение, където работи.

Определени са и клиничните пътеки, по които при неотложно състояние на пациента, лечението ще се провежда веднага и по основния пакет. Ако може да се отложи, лечението ще се заплати, но по допълнителния пакет.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар