Вход | Регистрация

Част от нас може да бъде цял живот за друг!

Започва Европейската седмица на донорството и трансплантацията

Част от нас може да бъде цял живот за друг!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Европейската седмица на донорството отбелязваме от 12 до 18 октомври тази година. Различни събития в негова подкрепа, както и прегледи за трансплантирани ще се състоят в болници в страната.

Отбелязването на Европейския ден на органното донорство и трансплантация днес цели да предостави информация за донорството и трансплантацията на органи на обществеността и да предизвика обсъждане на тази тема, която въпреки развитието си през последните две-три години остава недостатъчно популярна в България.

Общо 79 трансплантации са извършени миналата 2014 година у нас, 56 от тях са бъбречни, 18 чернодробни и 4 сърдечни. За тази година са направени 34 бъбречни трансплантации, 6 сърдечни и 11 чернодробни, сочат данните от Агенцията по трансплантация.

Нуждаещи се от трансплантация към 6 октомври у нас са 1034 души, 940 от които имат нужда от бъбрек. През 2014 г. е имало 22 трупни донора, за 2015 засега – 13, докато през 2013 г. Те са били 10, а през 2012 – едва двама донори.

Предразсъдъците, с които се борят лекари и нуждаещи се от чужди органи пациенти, са свързани основно с неосведоменост. Оказва се, че много хора смятат, че близките им хора, изпаднали в мозъчна смърт, биха могли да се събудят. Това състояние обаче не е кома, казват медиците.

Дори да има донор обаче, благодарение на благородството на неговите близки, които са съгласни за това, нуждаещите се от трансплантация отново тръпнат в очакване и неизвестност – дали точно те ще бъдат избрани, дали ще издържат операцията, дали тялото им ще отхвърли чуждите органи.

Предимство при ситуация на трансплантация имат децата, след това младите хора и нуждаещите се от спешна трансплантация, следвани от чакащите от по-дълго.

Ако искате да помогнете в такива ситуации не е достатъчно да заявите приживе, че искате да бъдете органен донор. Според българското законодателство е нужно да бъдат убедени и вашите близки.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар