Вход | Регистрация

И Одеса се провъзгласи за народна република

А в Женева търсят изход от кризата

И Одеса се провъзгласи за народна република
ntv.ru

За обявяване на Одеска народна република са съобщили в мрежата активисти от движение "Одеса – Антимайдан", информира ntv.ru.

"От днес Одеска област се обявява за Одеска народна република, където цялата власт принадлежи на хората, живеещи на нейната територия. 16 април.", гласи съобщението на активистите.

Опълченците заявяват, че в страната е "започнала гражданска война" и "Украйна се намира под вражеска окупация". Митингуващите призовават земляците си "да се събудят и задействат целия град в освободителното движение на южната част".

"Не очакайте ясен план за действие, отпечатан на всеки пост. Вие сами знаете че на гражданите на Одеса и жители на областта им трябва "Порто-Франко" (освободен от митническа проверка порт – бел. ред.) силни приятели и стабилна граница. Стига сме били подлоги на клановете от Запад и Изток! Нужно е сами да се изправим и да станем Юга, с който всички да се съобразяват!", пише още в посланието.

По-рано, при отбелязване на поредната годишнина от освобождението на града от фашистите през Втората световна война, имаше сблъсък на стотици националисти и противници на новата украинска власт. В резултат пострадаха седем души.

За народни републики в началото на април се провъзгласиха Донецка област, а след нея и Харковска. Исканията на тези региони са за федерализация и провеждане на референдум.

1256107

Междувременно днес в Женева на масата за преговори седнаха руският външен министър Сергей Лавров, украинският външен министър Андрий Дешчица, дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън и американският държавен секретар Джон Кери.

Искането на Москва е за федерализация на Украйна, но проевропейското правителство в Киев е против тази идея, защото тя застрашава Украйна с разпадане. Киев обяви, че няма намерение да обсъжда в Женева свои вътрешни въпроси, пише Mediapool.

Приоритет за Вашингтон и Киев е да убедят Москва да демобилизира въоръжените групи, макар че руснаците отричат да имат каквито и да било връзки с тях.

Американски официални представители заявиха преди срещата, че Вашингтон не очаква пробив в преговорите с Русия.

Според източници на "Независимая газета" Западът подкрепя позицията на Киев и смята да ограничи женевския дневен ред до дискусии за ролята на руските военни в източноукраинската криза.

В случай на провал на срещата, САЩ заплашиха с налагането на нови санкции срещу Москва, които освен физически лица, може да достигнат и до ключови икономически отрасли като мините, енергетиката и финансовите услуги.

Според Обама Русия не е заинтересована от каквато и да е военна конфронтация със САЩ, които имат въоръжени сили на по-високо ниво.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар